Høyesterett må avgjøre om jurymedlem sovnet under rettssak

Artikkelen fortsetter under annonsen

To menn som er dømt for grov korrupsjon krever i Høyesterett at dommen blir opphevet. De hevder et av jurymedlemmene sovnet under rettssaken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Når anken skal behandles tirsdag, må Høyesterett ikke bare ta stilling til om det er saksbehandlingsfeil når en person som kan ha hatt avgjørende betydning for skyldspørsmålet, sover under deler av rettsforhandlingene. Landets øverste domstol må også finne ut om den aktuelle personen faktisk sovnet.

Ifølge forsvarerne i saken ble et jurymedlem sett sovende idet saken var helt i sluttfasene; da partene holder sine prosedyrer. Det er her partene overfor juryen gjør rede for sitt syn på bevisene og spesielt drøfter eventuelle tvilsmomenter som kan få betydning for svaret på skyldspørsmålet.

Les også: 15 dommere i Høyesterett inhabile i Hagen-saken om gullpensjon

– Flere observasjoner

– Det anføres fra vår side at et av lagrettemedlemmene sovnet under prosedyren, og at dette derfor er en saksbehandlingsfeil, sier advokat Tone Monclair, som forsvarer en av de tiltalte, til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Anførselen er basert på flere angivelige observasjoner av det sovende jurymedlemmet i retten. Høyesterett legger vanligvis lagmannsrettens vurdering av bevisene i en sak til grunn for sin ankebehandling, men i dette spesielle tilfellet, der den omstridte søvnpåstanden ikke er drøftet i dommen, kan det bli aktuelt for domstolen selv å innhente opplysninger for å belyse ankespørsmålet.

Les også: Advokat saksøker Oslo kommune for eiendomsskattfradrag

Grov korrupsjon

De to mennene ble i Borgarting lagmannsrett i slutten av juni i fjor dømt til halvannet års fengsel for grov korrupsjon og grov utroskap for flere hundre tusen kroner. Hvis Høyesterett gir dem medhold i saksbehandlingsanken, vil denne dommen bli opphevet og saken sendt tilbake til lagmannsretten for ny behandling.

Den andre forsvareren i saken så ikke selv at jurymedlemmet angivelig sov, men framholder at flere andre advokater gjorde det.

– I den enkelte straffeprosess er det naturligvis alvorlig hvis en av dommerne sover. Retten må jo få med seg det som kommer fram, sier han.

Les også: Advokater mener bilfritt Oslo sentrum er ulovlig