Politiet om rikets tilstand

Justisministeren om overgrep mot barn: – Vi er altfor langt unna der i dag, blant annet fordi det er langt flere saker. Se video!
Artikkelen fortsetter under annonsen

Justisminister Anders Anundsen (Frp) sier han er fornøyd med utviklingen i politiet. Han trekker fram seksuelle overgrep og vold mot barn som et forbedringsområde for 2016.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fakta om hovedtall fra Politiet i 2015

* 352.000 lovbrudd ble anmeldt i 2015, viser tall fra Politidirektoratet. Sammenlignet med 2014 er dette en nedgang på cirka 5,5 prosent. Det utgjør litt over 20.000 anmeldelser.

* Antall seksuallovbrudd og voldslovbrudd går opp. Samtidig viser tallene et redusert antall anmeldelser for ran. Grovt tyveri fra person på offentlig sted går ned fra 16.627 i 2014 til 12.845 i 2015.

* Det ble i 2015 registrert 23 drapsofre i 22 saker. Dette er et historisk lavt antall drap. Vi må tilbake til 1971 for å finne et tilsvarende lavt tall.

* Fra og med Strasak-rapporten for 2015 er det gamle skillet mellom forseelser og forbrytelser opphevet. Dette skjer som følge av at denne endringen trådde i kraft i forbindelse med implementeringen av ny straffelov som kom 1. oktober 2015. For enkelte statistikkgrupper vil det derfor kunne være vanskeligere å sammenligne tall direkte fra 2014 til 2015.

(Kilde: Politi.no)

– Vi er altfor langt unna der i dag, blant annet fordi det er langt flere saker. Det er en utålmodig statsråd som mener det er viktig å sikre at barn, unge og andre svake personer kan ivaretas på en god måte, sier Anundsen.

Anundsen-skryt

Da politiet la fram sin kriminalitetsstatistikk for 2015 i Oslo tirsdag, brukte Anundsen mye av sin tid på å skryte av det politiske arbeidet for å forenkle politiet.

– Det har vært viktig å forenkle, forbedre og tydeliggjøre. Målfloraen til politiet var ganske stor, med over 50 ulike mål. Når du prioriterer 50 ting, er det egentlig ingen prioritering. Så dette er forenklet ned til ti mål, fortalte Anundsen.

Han viste også til at antallet årsverk er økt til over 16.000 i budsjettet for 2016.

– I 2015 var det 9,2 prosent færre anmeldelser enn i 2013. En del av det ser vi også igjen i internasjonale undersøkelser, men det er en ganske signifikant forbedring, sier Anundsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Politimester slår alarm: – Må sparke 21 medarbeidere

Færre anmeldelser

Politidirektøren Odd Reidar Humlegård var tilfreds med at kriminalitet i Norge går nedover samtidig med at landets befolkning øker. Han la tirsdag fram statistikk for 2015.

– Antall lovbrudd per 1.000 innbyggere viser at det er en nedgang. Dette er svært hyggelig, sa Humlegård da oversikten over antallet anmeldte lovbrudd ble lagt fram tirsdag.

Les også: Politiet brukte konsulenter for en halv million kroner hver dag

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den årlige oversikten fra politiet viser bare anmeldte forhold. Det er mørketall på alle områder. Mens disse er lave for tyverier og innbrudd, varsler direktøren at det vil bli en rettet innsats for å redusere mørketallene på grovere former for kriminalitet.

– Det som bekymrer oss er store mørketall blant grovere kriminalitet som overgrep mot barn, for eksempel, sier Humlegård.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Video: Humlegård: - Det er for stor forskjell på hvordan barn blir mottatt

Stort intervju med Humlegård: – Kritikken er krevende

Les også:

POD: – Nye politimestre trenger ikke å ha politierfaring

Erfaren politimester kan vrakes fordi han mangler mastergrad

Politiet har valgt sine hovedseter

Kritiske politikere vingeklipper Politidirektoratet

Politimester: – POD ba meg tie i Stortingets kontrollhøring

Tar 100 millioner fra politidistriktene for å ansette flere byråkrater