Dronning Sonja om spontanaborten: – Det var helt grusomt

I NRK-serien «Konge og Dronning i 25 år» forteller dronning Sonja om spontanaborten hun opplevde i 1970.
I NRK-serien «Konge og Dronning i 25 år» forteller dronning Sonja om spontanaborten hun opplevde i 1970. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix

Dronningen forteller om spontanaborten midt i første svangerskap.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Natten etter feiringen av kong Olavs bursdag, om bord på kongeskipet K/S Norge i Hankøsundet, gikk det galt med den daværende kronprinsessens første svangerskap. Bare en måned etter at graviditeten var blitt kjent for det norske folk, fikk hun kramper og blødninger. Nesten halvveis gjennom svangerskapet mistet hun barnet, som skulle ha kommet til verden tidlig i 1971.

– Det var selvfølgelig en fortvilet situasjon, jeg synes det var helt grusomt, sier dronning Sonja 46 år senere, i NRK-serien «Konge og Dronning i 25 år».

Hun ble senket ned fra kongeskipet, over i en mindre båt, hvor hun ble fraktet til fastlandet og videre til Fredrikstad sentralsykehus.

I det ferske intervjuet, som er gjort i forbindelse med jubileumsserien, forteller hun om hvordan alles øyne var rettet mot henne i den vanskelige situasjonen, og om hvordan den daværende kronprinsen ikke fikk bli med lengre enn til inngangsdøra ved sykehuset.

Hun følte seg alene og syntes det var vondt å være midt i søkelyset.

Les også: Kongelig fest på Skaugum

– Jeg husker ikke så veldig mye av det, men jeg husker at jeg lå der og så alle de fremmede ansiktene som bøyde seg over meg, da jeg skulle inn på hospitalet. Det var helt grusomt, sier dronningen til NRK.

Dronningen har flere ganger tidligere fortalt om spontanaborten i 1970, og enda en spontanabort som skjedde før kronprinsen ble født. Den norske jordmorforeningen mener hennes åpenhet kan hjelpe kvinner som går gjennom det samme.

– Heldigvis har jeg jo fått friske barn etterpå, sier dronningen Sonja i intervjuet.

Les også: Her er de nye offisielle bildene av kongefamilien

Her kan du se intervjuet som er publisert NRK:

Personvernpolicy