Buss-retur av asylsøkere kan bli en varig ordning

En kvinne med sykkel og koffert passerer den norsk-russiske grensen på Storskog i Finnmark i midten av november. Nå må de tilbake samme vei, men russiske myndigheter skal nå ha åpnet for retur per buss.
En kvinne med sykkel og koffert passerer den norsk-russiske grensen på Storskog i Finnmark i midten av november. Nå må de tilbake samme vei, men russiske myndigheter skal nå ha åpnet for retur per buss. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Retur av asylsøkere med buss tilbake til Russland over Storskog kan bli en varig ordning, opplyser Politiets utlendingsenhet. Bussen går til Nikel eller Murmansk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Buss vil bli brukt til returer til Russland over Storskog så lenge det er hensiktsmessig. Det er ingen planer om å gå tilbake til å bruke sykkel i forbindelse med retur, heller ikke når det blir varmere i været, opplyser kommunikasjonsrådgiver Tuva Otterlei Blikom i Politiets utlendingsenhet (PU) til NTB.

Bakgrunn: Politiet samler inn sykler for å sende asylsøkere tilbake over Storskog

På spørsmål om asylsøkere som tvangssendes tilbake til Russland må sykle fram til avtalen iverksettes, svarer PU at den nye avtalen har umiddelbar virkning.

– Framtidige returer til Russland over Storskog vil skje med hjelp av buss, understreker PU.

Det var torsdag ettermiddag at PU bekreftet at russiske myndigheter går med på at asylsøkerne som skal tvangssendes tilbake til Russland over Storskog, heretter transporteres med buss.

Nærmeste knutepunkt

– Det er meningen at bussene skal gå til nærmeste kollektive punkt. Det vil si byer som Nikel eller Murmansk, forklarer politimester i Finnmark Ellen Katrine Hætta, til NTB.

Hun understreker at de har hatt en god dialog med russiske myndigheter.

– Vi er tilfreds med at kontakten med russiske grensemyndigheter har bidratt til at grensepassering over Storskog ved retur fra Norge til Russland, kan skje på en effektiv og sikker måte.

Reaksjon: – Uverdig å kreve at folk sykler tilbake til Russland

Verdig og sikker

Ifølge PU har til sammen 371 personer returnert til Russland via Storskog ved årsskiftet.

I høst kom mange asylsøkere syklende inn i Norge fra Russland over grensen ved Storskog i Finnmark. På grunn av forbudet mot å gå til fots, tok de fleste seg over grensen på sykkel.

– Vi har jo tenkt på den kalde årstiden. Så vi har jo tenkt på å få en verdig og sikker måte å transportere asylsøkerne over til Russland på, forklarer Hætta.

Langtidsvarsel for Storskog viser temperaturer på opptil 25 minusgrader i helgen.

Avtalen mellom norske og russiske myndigheter ble presentert på en pressekonferanse i politihuset i Kirkenes torsdag.

Skulle returneres på sykkel

I forrige uke fikk alle politidistriktene i landet en henvendelse fra Politidirektoratet om å samle inn hittesykler til personer som skal returneres. Årsaken var at mange av syklene var kastet og destruert fordi de ikke oppfylte norske krav til bremser, lys eller lignende.

I Stortingets spørretime onsdag opplyste statsminister Erna Solberg (H) at Russland sa nei til et norsk forslag om retur med buss.

– Vi har tilbudt dem buss til nærmeste by, men russerne sier at de skal komme tilbake på samme måte som de reiste, sa Solberg i Stortinget.

Les også:

Støre vil ha egenandeler fra asylsøkere med penger

Asylsøkere nektet å ta inn på mottak - satt ute i protest

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus