15-åring meldte seg etter trusler mot skoler

Artikkelen fortsetter under annonsen

En 15 år gammel gutt sitter i politiavhør etter å ha innrømmet å ha sendt trusler mot skoler i Mosjøen. Etterforskningen fortsetter for fullt, og Kripos er koblet inn.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Politiet sitter nå i avhør med en person som har erkjent å ha framlagt trussel mot skolene på Kippermoen i Mosjøen. Familien til 15-åringen kom selv til politiet, det var ingen pågripelse av vedkommende, opplyser politiet i en pressemelding.

Flere tusen elever ble evakuert i Mosjøen og i Mo i Rana som følge av trusler som dukket opp på mobilappen Jodel. Politiet tok raskt kontakt med selskapet som leverer appen, for å få identiteten til dem som sendte truslene. Kripos ble også bedt om bistand, og etterforskningen foregår for fullt både i Mosjøen og i Mo i Rana.

Ifølge politiet er det ingenting som tyder på at gutten hadde planlagt å gjennomføre noe.

Risikerer fengsel eller bøter

I Mo i Rana ble de tre avdelingene til Polarsirkelen videregående skole stengt, og det samme gjaldt Mosjøen videregående skole avdeling Kippermoen og Kippermoen ungdomsskole.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

De som står bak truslene, risikerer fengsel eller bøter, ifølge operasjonsleder Vegard Vordal i Nordland politidistrikt.

Vordal fraråder andre å kopiere meldingene, både på grunn av frykten det skaper, og risikoen de selv løper.

– Vi har sett at flere ser på dette som en mulighet til å få fri fra skolen, sier han til NTB.

Les også: Tre pågrepet etter trusler mot skoler i Vestfold og Telemark

«Bowling for Kippermoen»

Den første trusselen ble lagt ut på appen Jodel, der brukerne er anonyme, i 12-tiden tirsdag ettermiddag. Meldingen lød:

«ikke kom på skolen i morgen Kippermoen. Lærerne skal få svi».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

«Hvordan svir det lærerne om drittungene ikke dukker opp? Er vel dere som går glipp av noe, ikke de.»

«skoleskyting?»

«Bowling for Kippermoen»

«ke skjer»

Politiet påpeker at uttrykket Bowling for Kippermoen refererer til dokumentarfilmen «Bowling for Columbine», en filmatisering av en skolemassakre i USA i 1999 der to elever ved skolen skjøt og drepte tolv medelever og en lærer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bakgrunn: Flere skoler stengt etter trusler om «Columbine»-massakre

Bes ta kontakt

Politiet på Helgeland ble kjent med trusselen natt til onsdag og varslet deretter skoleledelsen. Politiet rådet skolen til å gjennomføre skoledagen onsdag på vanlig måte, men med politi til stede. De valgte likevel å sende elever og ansatte hjem for dagen.

Også tidligere har elever ved norske skoler brukt jodel-appen til å fremsette trusler mot skoler. I november skjedde det tre ganger på to dager mot skoler i Telemark, Vestfold og Akershus.

Forrige uke ble det kjent at det ikke blir tatt ut tiltale mot en 16 år gammel gutt som brukte mobilappen til å fremsette trusler mot Greveskogen skole i Tønsberg. Saken blir isteden håndtert i konfliktrådet.

Reaksjonen er imidlertid gjort betinget, noe som vil si at dersom gutten gjør noe straffbart i løpet av en tidsperiode, så vil saken kunne tas opp igjen.

Les også: Columbine-skuespill skal forhindre ny skolemassakre