«Columbine»-trusler mot flere norske skoler

Flere skoler er stengt i Mosjøen og i Mo i Rana som følge av trusler på mobilappen Jodel. Politiet tror de snart skal få tak i dem som står bak.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I Mo i Rana ble de tre avdelingene til Polarsirkelen videregående skole stengt onsdag formiddag. Ved Mosjøen videregående skole avdeling Kippermoen og Kippermoen ungdomsskole ble elevene sendt hjem tidligere på dagen.

Truslene i Mo i Rana er rene kopier av dem som ble sendt i Mosjøen, bare med en endring av skolenavn. Politiet tror de snart vil pågripe dem som står bak.

SISTE: 15-åring pågrepet for trusler mot flere norske skoler

Risikerer fengsel

– Vi sier ikke hvis, vi sier når. Vi er i tett kontakt med nettstedet, som har i sine vilkår at du som bruker samtykker i å ikke være anonym dersom det skjer kriminelle handlinger, sier operasjonsleder Vegard Vordal i Nordland politidistrikt til NTB.

De som står bak truslene, risikerer fengsel eller bøter, ifølge Vordal.

Politiet overvåker nå nettsamfunnet selv, samtidig som det kommer inn tips om trusselmeldinger. Den siste så langt kom i Mo i Rana klokka 10.30.

Vordal fraråder andre å kopiere meldingene, både på grunn av frykten det skaper og risikoen de selv løper.

– Vi har sett at flere ser på dette som en mulighet til å få fri fra skolen, sier han til NTB.

«Bowling for Kippermoen»

Den første trusselen ble lagt ut på appen Jodel, der brukerne er anonyme, i 12-tiden tirsdag ettermiddag. Meldingen lød:

«ikke kom på skolen i morgen Kippermoen. Lærerne skal få svi».

«Hvordan svir det lærerne om drittungene ikke dukker opp? Er vel dere som går glipp av noe, ikke de.»

«skoleskyting?»

«Bowling for Kippermoen»

«ke skjer»

Politiet påpeker at uttrykket Bowling for Kippermoen refererer til dokumentarfilmen «Bowling for Columbine», en filmatisering av en skolemassakre i USA i 1999 der to elever ved skolen skjøt og drepte tolv medelever og en lærer.

Bes ta kontakt

Politiet på Helgeland ble kjent med trusselen natt til onsdag og varslet deretter skoleledelsen. Politiet rådet skolen til å gjennomføre skoledagen onsdag på vanlig måte, men med politi til stede.

Skoleledelsen valgte likevel å sende elever og ansatte hjem for dagen.

– Politiet i Mosjøen har startet etterforskning i saken, og det jobbes i dag med å finne ut hvem som har lagt ut trusselen. Vi ber om at den eller de som har deltatt i meldingsutvekslingen på Jodel, tar kontakt med oss, sier etterforskningsleder Snorre Bogfjellmo ved Mosjøen politistasjon.

Jodel-trusler

Også tidligere har elever ved norske skoler brukt jodel-appen til å fremsette trusler mot skoler. I november skjedde det tre ganger på to dager mot skoler i Telemark, Vestfold og Akershus.

Les også: Tre pågrepet etter trusler mot skoler

Forrige uke ble det kjent at det ikke blir tatt ut tiltale mot en 16 år gammel gutt som brukte mobilappen til å fremsette trusler mot Greveskogen skole i Tønsberg. Saken blir isteden håndtert i konfliktrådet.

Les også: 16-åring mistenkt for trussel mot skole i Tønsberg

Reaksjonen er imidlertid gjort betinget, noe som vil si at dersom gutten gjør noe straffbart i løpet av en tidsperiode, så vil saken kunne tas opp igjen.

Jodel:

* Tysk mobilapp, som i utgangspunktet retter seg mot studenter.

* Lansert i oktober 2014

* Appen har 17-års aldersgrense, men denne blir ofte ikke overholdt.

* Meldingene («jodelene») kan leses av alle som er logget på appen og befinner seg i en radius på ti kilometer fra brukeren.

* Jodelene får pluss eller minuspoeng av andre brukere. En jodel som har fått fem minuspoeng, vil ikke lenger vises i feeden til brukerne. Poengene blir også brukt til å regne ut «karma», men dette får ingen direkte konsekvenser for brukeren.

* Brukerne er i utgangspunktet anonyme, men selskapet opplyser at de vil oppgi deres identitet til politiet ved mistanke om lovbrudd.

(Kilde: Jodel, Tønsbergs Blad)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus