Landbrukets toppmøte Mat og landbruk 2016:

Bikube-kronprins hyller framoverlent landbruk

INNOVASJONS-GLAD: Kronprins Haakon og Ullensakers ordfører Tom Staahle fikk smake en nyvinning fra Tine, og erklærte seg som teknologioptimist.
INNOVASJONS-GLAD: Kronprins Haakon og Ullensakers ordfører Tom Staahle fikk smake en nyvinning fra Tine, og erklærte seg som teknologioptimist. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

Kronprins Haakon ble imponert over det han kalte "et framoverlent landbruk" da han fikk høre hva bønder, næringsmiddelindustri og forsikringsselskap driver med. Han kunne fortelle at Kongefamilien selv driver med honningproduksjon.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GARDERMOEN (ABC NYHETER): - Det er imponerende å høre om den framoverlente holdningen dere har til å finne nye løsninger, sa kronprins Haakon etter å ha hørt representanter for en rekke landbruks-virksomheter fortelle om satsing og innovasjon under konferansen Mat og landbruk tirsdag.

- Jeg er selv veldig opptatt av teknologi, sa kronprinsen.

Tine-sjef Hanne Refsholt kom inn på et møtepunkt mellom landbruket og Kongefamilien, nemlig Kongsgården på Bygdø.

- Jeg er svært fornøyd med at melkeproduksjonen er blitt opprettholdt ved Kongsgården, sa hun til kronprinsen, som repliserte at gården nå driftes bedre enn noensinne.

Fram mot 2004 var problemet at økonomien i norsk landbruk er så dårlig, at ingen røkter ville overta ansvaret for å drive gården. Løsningen ble at Norsk Folkemuseum overtok.

Se også: Våryre kyr på Kongsgården

Kongelige bier for bio-mangfold

Da kronprinsen tok ordet i den store forsamlingen av ansatte og tillitsvalgte i landbrukets selskaper og organisasjoner, andre interesserte i bransjen og en og annen politiker, avslørte han at Kongefamilien selv driver en smule produksjon:

- På Slottet, Oscarshall og Bygdø har vi satt ut bikuber og høstet inn 300 kilo honning fra de sju bikubene, fortalte han.

- Grunnen er at vi ønsker å bidra til det biologiske mangfoldet ved hjelp av bier, forklarer kronprinsen.

Les også: Jon Georg Dale (Frp) sjarmerte landbrukstoppene

Fikk ahaopplevelse av Paula

Som goodwill-ambassadør for FNs utviklingsprogram UNDP har kronprinsen satt seg inn i utfordringene for kloden å produsere nok mat på en bærekraftig måte.

- FN anslår at matproduksjonen må øke med 70 prosent mot år 2100. Jeg er grunnleggende teknologioptimist og er overbevist om at det grønne skiftet vil bringe fram innovasjon også i matsektoren, mener kronprins Haakon.

På reiser i regi av UNDP har han lært mye om matproduksjon og hva den betyr for utvikling, klima og jorda

- Jeg møtte Paula, en ung bonde som hadde gått bort fra å dyrke monokultur med bare mais, og nå dyrket flere sorter. Det økte avkastningen hennes, og hun klarte å få alle fire barna sine i skolen, fortalte kronprinsen.

- Jeg er klar over at bildet ikke kan overføres til Norge, men utfordringen om å skaffe sunn mat på en måte som kloden tåler over tid, gjelder hele verden, legger han til.

- Her hjemme er det heldigvis blitt stor interesse for kortreist mat, og når vi i Kongefamilien reiser rundt, får vi nesten alltid smake lokal mat produsert av entusiastiske bønder, sier kronprins Haakon fornøyd.

Les også: Kronprinsens mor og far forteller om sitt hemmelige forhold

Personvernpolicy