Dyrevernere i NOAH kritisk til Mattilsynets herptil-forslag

En Sjeggagam i Oslo Reptilpark. I mange tiår har det vært forbudt å holde herptiler - slanger, øgler og amfibier - i Norge. Nå er et forslag om å myke opp regelverket sendt ut på høring.
En Sjeggagam i Oslo Reptilpark. I mange tiår har det vært forbudt å holde herptiler - slanger, øgler og amfibier - i Norge. Nå er et forslag om å myke opp regelverket sendt ut på høring. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mattilsynet vil åpne for hold av totalt 16 reptiler og 2 amfibier i Norge. – Kommersielt salg av herptiler ikke er en god løsning for dyrene, mener organisasjonen NOAH.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mandag sendte Mattilsynet, på oppdrag fra Landbruks- og matdepartementet, ut et høringsforslag der det åpnes for at enkelte reptil- og amfibiearter skal være tillatt som hobbydyr i Norge.

Til sammen dreier det seg om 18 ulike arter, 16 reptiler og 2 amfibier, deriblant slanger, frosker og øgler.

Bakgrunn: Se hvilke herptiler Mattilsynet vil tillate som hobbydyr i Norge

Organisasjonen NOAH er kritisk til forslaget.

– Kommersielt salg av disse dyrene er ikke rett vei å gå. Det er ikke dokumentert at dette vil føre til en reduksjon i antall smuglede dyr som fortsatt er ulovlige. Erfaringer fra Sverige forteller dessuten om nye store grupper av dyr som blir hjemløse og ender opp hos omplasseringsorganisasjoner fordi de mister «nyhetens interesse», eller har mer kompliserte behov enn man så for seg, sier Siri Martinsen, veterinær og leder i NOAH, i meldingen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Ulovlig dyreglede

– Ingen grunn til å belønne smuglere

Hun mener tillatelse av kommersielt salg ikke vil gjøre situasjonen bedre for dyrene, og er samtidig svært skeptisk til at man i dag har som praksis å avlive ulovlige reptiler man kommer over.

– Dette er en svært vanskelig situasjon. På den ene siden er det ingen grunn til å belønne smuglere som i årevis har brutt loven på dyrenes bekostning – på den annen side er det mange som vil dyrene vel, og har tatt imot slike dyr til omplassering. Disse lever i frykt for å bli oppdaget og for at dyrene skal avlives, sier Martinsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

NOAH mener man bør vurdere å gi dispensasjon for å holde dyr som er omplasserte og som eierne dermed har for dyrenes egen skyld.

Les også: – Jeg vil ikke avlive dyrene mine!

– Bør ikke legalisere fordi loven blir brutt

Til tross for at det er totalforbud mot å ha alt fra slanger og øgler til store og farlige krokodiller som husdyr, anslo Euromonitor i 2014 at det var 109.000 ulovlige reptiler i Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Organisasjonen mener det er feil å legalisere et lovbrudd fordi for mange har brutt loven.

– Konsekvensene av å bryte Dyrevelferdsloven på dette punkt har stort sett vært å avlive dyrene. Man burde heller bøtelegge smuglere høyere, kombinert med at pengene brukes til å ivareta dyrene som er offer for smugling.

– Per i dag er det reptilene som får straffen, ikke den som er ansvarlig for lovbrudd mot dyret, sier Martinsen i meldingen og legger til at NOAH vil sende et grundig høringssvar til Landbruks- og matdepartementet.

Departementet har ikke konkludert i saken, og vil benytte høringen til å innhente viktige innspill for å avgjøre om regelverket skal endres eller om dagens forbud mot hold av herptiler skal bestå, heter det på regjeringen.no.

Høringsfristen er satt til 11. april 2016.