Dronningen på Svalbard: – Et mirakel at de overlevde

Dronning Sonja synes det er sterkt å møte mennesker som ble begravd i snømassene i Longyearbyen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi har møtt noen av dem som var begravd og som ved et mirakel har kommet fram igjen, og som er i beste velgående. Det er sterkt å høre disse historiene og man blir veldig ydmyk når man skjønner hvilke krefter som finnes i disse personene, sier dronningen etter å ha møtt overlevende etter snøskredet 19. desember.

Hun møtte blant annet en familie på fire som ble tatt av skredet, og sier hun er imponert over hvordan de klarte å ta rasjonelle valg og gjøre det riktige i en slik situasjon.

– Sterkt og fint

– Det er veldig sterkt og fint å møte dem, sier hun og berømmer deres pågangsmot. Hun gir også ros til mannskapene som hjalp til å med å grave dem ut.

Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) besøker Longyearbyen sammen med dronningen.

– Det er et tragisk bakteppe, for det var to som døde. Det preger alle som er her. Samtidig er det mye å glede seg over, for det er mange som overlevde, og det er absolutt ikke noen selvfølge med et slikt skred, sier han.

Anundsen sier det er viktig å stå sammen med lokalsamfunnet i Longyearbyen, men hadde ingen konkrete løfter om mer støtte for å håndtere følgene av skredet.

– Vi jobber med Svalbard-meldingen, som vil ha med seg en rekke perspektiver, sier han.

Anundsen varslet for et år siden at regjeringen vil legge fram en ny stortingsmelding om Svalbard, men det er ikke kjent når denne vil være klar.

Les også: Forsker mener skredfare ikke burde kommet overraskende

Flyttet 80 meter

Det var 19. desember at skredet gikk fra fjellet Sukkertoppen og rammet de såkalte spisshusene i Longyearbyen. Noen hus var flyttet opptil 80 meter.

To mennesker mistet livet – 42 år gamle Atle Husby og 2 år gamle Nikoline Røkenes. Flere andre ble skadd, og 200 mennesker ble evakuert. De fikk først flytte hjem tirsdag denne uka.

Bakgrunn: Barn døde etter snøskredet på Svalbard

Personvernpolicy