Forsker: – Hvor er politikerne når barnevernet filleristes i utlandet?

<p>– HVOR ER POLITIKERNE? Barne-, likestillings- og inkluderingsminister Solveig Horne (Frp) kjenner seg ikke igjen i kritikken fra forsker Jan Storø ved HiOA som mener politisk ledelse er for lite synlig, når norsk barnevern får gjennomgå i utenlandske medier. </p>
– HVOR ER POLITIKERNE? Barne-, likestillings- og inkluderingsminister Solveig Horne (Frp) kjenner seg ikke igjen i kritikken fra forsker Jan Storø ved HiOA som mener politisk ledelse er for lite synlig, når norsk barnevern får gjennomgå i utenlandske medier. Foto: Ole Gunnar Onsøien / NTB scanpix

Nok en gang får norsk barnevern negativ omtale i utlandet. Forsker Jan Storø mener myndighetene må være tydeligere. Barne- og likestillingsminister Solveig Horne kjenner seg ikke igjen i kritikken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norsk barnevern møter igjen protester internasjonalt. Bakgrunnen er at barnevernet i Sogn og Fjordane 16. november i fjor grep inn og hentet ut de fem barna til et norsk-rumensk ektepar.

Saken har ført til mindre demonstrasjoner i Romania og Madrid, mens det er planlagt demonstrasjoner i en rekke land de nærmeste dagene. I tillegg har nesten 50.0000 markert sin støtte til paret gjennom en underskriftskampanje startet i USA.

– Ga klaps på baken

Aksjonistene hevder «frykt for kristen indoktrinering» var årsaken til omsorgsovertakelsen, skriver den kristne dagsavisen Vårt Land.

Før jul ble det kjent at politiet har siktet ekteparet for familievold, og i intervju med rumensk TV har paret innrømmet at de har gitt barna «klaps på baken og trukket dem i ørene - selv om de visste at slike oppdragelsesmetoder er ulovlige i Norge». Blant ekteparets støttespillere er flere høytstående rumenske politikere, blant andre en tidligere utenriksminister, skriver avisen.

– Overrasket over at barnevernet får så mye juling

De siste årene har det vært en rekke protester i forbindelse med norske barnevernssaker der utenlandske barn er involvert, både fra privat hold og fra politisk ledelse i andre land. Senest i fjor var Tsjekkias president svært kritisk til norsk barnevern i et intervju med en tsjekkisk avis. Tidligere har høytstående indiske politikere involvert seg i en sak og russlands barneombud har kommet med krass kritikk av barnevernet.

Førstelektor Jan Storø ved Høgskolen i Oslo og Akershus, som underviser ved bachelorstudiet i barnevern, forteller at han har merket et medietrykk fra utenlandske medier, fordi han har uttalt seg om temaet tidligere.

Han har ikke noe svar på hvorfor norsk barnevern gjentatte ganger har fått negativ oppmerksomhet internasjonalt, men mener det kan være et mediefenomen.

– Jeg er like overrasket som enhver annen, over at det norske barnevern får så mye juling i media i andre land. Jeg har ingen god forklaring på det. Det kan være at det ikke jobbes godt nok enkelte steder, men generelt har vi et godt barnevern.

– Jeg mener det er viktig at det norske barnevernet blir sjekket og undersøkt, men generelt er det norske barnevernet godt, sier Storø til ABC Nyheter.

Les også: Hundrevis protesterte mot norsk barnevern

– Hvor er politikerne?

Forskeren etterlyser at politisk ledelse involverer seg når slike saker kommer opp.

– Jeg mener at det er de norske myndighetene som skal kommentere på disse sakene. Hvor er politikerne når det norske barnevernet filleristes i utlandet?

Førstelektoren frykter at det kan få negative konsekvenser for Norge, dersom ikke politisk ledelse kommer på banen i slike saker.

– En ting er viktig, og det er at forholdet mellom Norge og andre land potensielt blir skadelidende i og med at ingen i det politiske feltet tar tak i disse sakene. Vi lever i en verden hvor vi og andre land samhandler på mange måter; innen handel, regulering av forurensning og annet. Men dette temaet hører vi svært lite om. Politiske ledere på øverste nivå tar aldri tak i det, i hvert fall ikke så det synes for offentligheten. Vi bør få høre mer fra politisk ledelse, sier Storø.

Horne avviser kritikken

Barne- og likestillingsminister Solveig Horne (Frp) kjenner seg ikke igjen i kritikken.

– Jeg kjenner meg ikke igjen i Storøs påstand om at departementet og politisk ledelse ikke er engasjert i disse sakene. Tillit og rettssikkerhet i barnevernet er høyt prioritert og et tema jeg tar opp i sammenhenger hvor barnevern diskuteres. Jeg og departementet gir intervjuer til utenlandsk og norsk media, møter andre lands myndigheter og besvarer deres spørsmål, sier hun i en epost til ABC Nyheter.

Horne understreker at hun ikke kan gå inn i enkeltsaker.

– På generelt grunnlag er jeg svært opptatt av at barnevernet skal ha bred tillit. Det gjøres mye godt arbeid i norsk barnevern. Barns rettigheter står sterkt i Norge. Alle barn i Norge, uavhengig av bakgrunn eller oppholdsstatus, har rett til beskyttelse og skal bli ivaretatt etter barnevernloven, sier statsråden og fortsetter:

– Noen av sakene vi har sett, blant annet i Tsjekkia og Romania, får et omfang som gjør dem svært krevende for de lokale barnevernskontorene. Vi kan alltid bli flinkere til å informere, men når man ikke kan kommentere sakens detaljer er det ofte vanskelig å dementere det som kommer av overdrivelser eller usannheter.

– Jobber med å få ut informasjon

En drøy uke etter demonstrasjonene i Bucuresti 20. desember la den norske ambassaden i Romania ut informasjon om Norges barnevernsystem på sine nettsider.

Horne forklarer at myndighetene driver et omfattende opplysningsarbeid blant utenlandske myndigheter i Norge, og gjennom UD og ambassadene i de aktuelle landene. I tillegg har de nylig utarbeidet retningslinjer om hvordan kommunene og de lokale barnevernskontorene skal forholde seg til barn med tilknytning til andre land.

– Vi arbeider kontinuerlig med å nå ut med informasjon om hvilke prinsipper vi jobber etter. Stortinget har sluttet seg proposisjonen om gjennomføring av Haagkonvensjonen 1996 i norsk rett. Dette vil styrke samarbeidet med andre land i foreldretvister, barnevernsaker og barnebortføringssaker.

– Jeg håper rundskrivet om barnevern over landegrensene, som er tydeligere på ansvaret kommunene har for å føre dialog med andre land, kan dempe en del av konfliktene som oppstår. Jeg er opptatt av at barnevernet har kompetanse, og god dialog med familiene, sier barne- og likestillingsminister Solveig Horne til ABC Nyheter.

Lavere antall overtakelser

Av det totale antallet på cirka 53.000 barn og unge som fikk hjelp av barnevernet i 2012, var det 12.467 barn og unge med innvandrerbakgrunn eller norskfødte barn med innvandrerforeldre, viser tall fra Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir).

På bakgrunn av ulike runder med utenlandsk kritikk ga direktoratet i 2013 Statistisk sentralbyrå (SSB) i oppgave å analysere barn med minoritetsbakgrunn i barnevernet. SSB fant blant annet at for barn med tilknytning til Romania, Polen, Tsjekkia og Litauen, land der barnevernet har møtt mest kritikk, er antall overtakelser lavere enn for «hel-norske» barn. For barn med tilknytning til land som Somalia, Irak og Iran er denne raten høyere, skriver Vårt Land.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
22:23 Mann dømt til å betale 3,6 millioner kroner i erstatning etter overgrep22:16 Kvinne knivstukket i Drammen – mann siktet for drapsforsøk21:38 Politiet avslutter etterforskning av hatkriminalitet mot lesbisk par i Sandnes21:19 Solberg til EPP: Bare kristenkonservative partier kan takle klimakrisen21:02 Person døde etter utforkjøring20:38 Tror på elfly i Norge på rekordtid – Dale er uenig20:37 UEFA-disiplinærsak mot Norges Fotballforbund, Romania i trøbbel igjen for rasisme20:33 Utenriksminister Pompeo er «utrolig stolt» av USAs Ukraina-politikk20:21 Tysk NATO-forslag godt mottatt på ministermøte19:40 Krisemåling for KrF19:16 NAV-sjefen slår tilbake etter Hauglies sjokkbrev19:08 Prins Andrew frasier seg alle offentlige oppdrag18:31 Snop og brus til veldedighet slipper avgifter18:29 Trump insisterer på at han ikke presset Ukraina18:04 100 elever har blitt syke på skole i Oslo17:50 Hvitt fosfor-anklagene: – Søreide må ta et kraftfullt oppgjør17:40 Strengere straff for mann som voldtok kvinne med barnevogn17:22 Reaksjoner etter at UEFA bekreftet seedingen til EM-trekningen: – En skandale!17:21 Ocean Viking har reddet 30 i Middelhavet16:50 Dømte Nav-ofre kan måtte vente lenge på erstatning16:34 Tore Sagen om rasist-sketsjen: – Jeg angrer ikke16:26 Regjeringspartiene vil evaluere systemet for innføring av nye legemidler16:20 Fire rumenske VM-spillere må bli hjemme etter dopingmistanke16:15 Person til sykehus etter knivstikking i Drammen16:02 Boktilbudene strømmer på til Frode Berg15:49 Person omkom i balkongbrann15:49 Sterke reaksjoner på Tottenhams Mourinho-ansettelse: – Usympatisk og dårlig nytt for klubben15:44 Sondland: Trump vil presse fram gransking av Joe Biden15:25 Banktrøbbel rammer 150.000 Storebrand-pensjonister15:22 Årelang krangel om Hitlers barndomshjem avgjort15:16 E18-advarsel: – Prosjektet er en skandale14:53 Industrigigant vil kutte tusenvis av arbeidsplasser14:28 Kowalczyk gjør comeback14:26 Flere får dø hjemme i stedet for på sykehus13:58 Politisk hengemyr i Israel13:57 Solskjær får trio tilbake fra skade13:56 Ødegaard tilbake i full trening13:37 Ap etterlyser Frps tiltak mot gjengkriminalitet13:13 To ulver skutt fra helikopter i Rendalen12:57 Hellas vil plassere asylsøkere i interneringsleirer12:27 Eieren av Morris-kjeden har søkt om konkursbeskyttelse12:26 Tottenham-stjernene takker Pochettino12:15 Mer gråvær i vente – og til uka blir det enda verre12:11 På vei mot et todelt helsesystem12:06 Stjernen og Hilde blir TV 2s hoppeksperter12:05 Tvilling-spedbarn hadde bruddskader – nå er foreldrene dømt11:41 Ny Norwegian-sjef overtar med ærefrykt og sug i magen11:24 Nøkkelperson i riksrettsprosessen inntar vitneboksen11:22 Mourinho på plass i Tottenham: – Forventer trofeer10:58 Ropstad: – Jeg tar sterk avstand fra konverteringsterapi10:50 Ny rapport: Produsentlandene sprenger klimabudsjettet10:12 LeBron James med ny historisk milepæl i NBA09:57 Politiet innrømmer at Kebnekaise-etterforskningen ikke var god nok09:48 Havørnbestanden setter ny rekord i Danmark09:47 Direkte: Ropstad må forvente seg tøff motstand i spørretimen09:27 Swedbank etterforskes i USA09:26 Forskere bekymret for hytter i områder med villrein09:25 Nina Haver-Løseth gjør comeback i verdenscupen09:24 Senterpartiet fortsatt strammest på kvoteflyktninger08:59 Norge har passert 5,35 millioner innbyggere08:39 Ulveangrep rammer sauebønder psykisk08:04 Kina kritiserer Senatets støtte til demonstranter i Hongkong07:53 Mourinho klar som ny Tottenham-trener07:35 Ikke alle Nav-ofre vil få full frifinnelse07:12 Ropstad må forvente seg tøff motstand i Stortingets spørretime07:00 Seks av ti unge kvinner takket ja til HPV-vaksine06:59 Glatt på Østlandet – vanskelige forhold i vente i Finnmark06:34 Innbyggerne har mer engasjement, men lavere tillit til de folkevalgte06:31 Nestvold-Haugens nye hverdag på alpinlandslaget: – Må snakke om Tinder06:19 Jordskjelv med styrke 6,3 rystet Mexico06:15 Fem mulige finalemotstandere for Norge i nasjonsligaomspillet06:07 To døde i helikopterkrasj i Afghanistan05:50 Tre drept da soldater brøt opp drivstoffblokade i Bolivia05:50 Dette skjer i dag05:45 Skoler i Hongkong åpner igjen05:42 Uføretrygdede på minstesats tjener for mye til å få fri rettshjelp05:30 Dette skjedde i natt05:04 Politiet i Chile slutter å bruke haglammunisjon mot demonstranter04:34 Sparket DNB-ansatt saksøker banken for dårlig oppfølging av spilleavhengige04:09 Senatet vedtok enstemmig støtte til demonstranter i Hongkong03:45 Unge Høyre vil flytte iskanten sørover03:45 Zuccarello-assist i Wild-seier03:12 Japan med første handelsoverskudd på fire måneder03:00 Isprodusent i krangel etter vannregning på Askøy02:53 Syria rammet av flere luftangrep02:17 Colombia stenger grensene før ventede demonstrasjoner01:50 Lysbakken: Må ta en debatt om E-tjenesten00:15 FN vil bedre beskytte forsvarere av menneskerettigheter23:59 Vogntog med radioaktivt materiale veltet i Trøndelag – E6 sperret23:40 Kornproduksjonen går opp23:35 Maradona forlater trenerjobb etter to måneder23:33 Topprådgiver kaller Trump-samtale «upassende»23:12 Ramsey sendte Wales til EM22:55 Bare nesten for Norge U21 mot Portugal: – Tungt å tape en kamp vi måtte vinne22:32 Politiet undersøker torpedopåstandene som kom fram i Røkke-rettssaken22:02 Johnson og Corbyn barket sammen i valgdebatt21:41 Beruset mann forsøkte å kvele gutter21:34 Pochettino ferdig i Tottenham21:30 Mann (20) dømt til sju års fengsel for seksuelle overgrep mot barn21:12 Kan ha løst eldgammelt mysterium
Siste nytt
22:23NorgeMann dømt til å betale 3,6 millioner kroner i erstatning etter overgrep22:16NorgeKvinne knivstukket i Drammen – mann siktet for drapsforsøk21:38NorgePolitiet avslutter etterforskning av hatkriminalitet mot lesbisk par i Sandnes21:19PolitikkSolberg til EPP: Bare kristenkonservative partier kan takle klimakrisen21:02NorgePerson døde etter utforkjøring20:38NorgeTror på elfly i Norge på rekordtid – Dale er uenig20:37SportUEFA-disiplinærsak mot Norges Fotballforbund, Romania i trøbbel igjen for rasisme20:33VerdenUtenriksminister Pompeo er «utrolig stolt» av USAs Ukraina-politikk20:21VerdenTysk NATO-forslag godt mottatt på ministermøte19:40NorgeKrisemåling for KrF19:16PengerNAV-sjefen slår tilbake etter Hauglies sjokkbrev19:08VerdenPrins Andrew frasier seg alle offentlige oppdrag18:31PengerSnop og brus til veldedighet slipper avgifter18:29VerdenTrump insisterer på at han ikke presset Ukraina18:04Norge100 elever har blitt syke på skole i Oslo17:50PolitikkHvitt fosfor-anklagene: – Søreide må ta et kraftfullt oppgjør17:40NorgeStrengere straff for mann som voldtok kvinne med barnevogn17:22SportReaksjoner etter at UEFA bekreftet seedingen til EM-trekningen: – En skandale!17:21NorgeOcean Viking har reddet 30 i Middelhavet16:50PengerDømte Nav-ofre kan måtte vente lenge på erstatning16:34NorgeTore Sagen om rasist-sketsjen: – Jeg angrer ikke16:26Helse og livsstilRegjeringspartiene vil evaluere systemet for innføring av nye legemidler16:20SportFire rumenske VM-spillere må bli hjemme etter dopingmistanke16:15NorgePerson til sykehus etter knivstikking i Drammen16:02NorgeBoktilbudene strømmer på til Frode Berg15:49NorgePerson omkom i balkongbrann15:49SportSterke reaksjoner på Tottenhams Mourinho-ansettelse: – Usympatisk og dårlig nytt for klubben15:44PolitikkSondland: Trump vil presse fram gransking av Joe Biden15:25PengerBanktrøbbel rammer 150.000 Storebrand-pensjonister15:22VerdenÅrelang krangel om Hitlers barndomshjem avgjort15:16MotorE18-advarsel: – Prosjektet er en skandale14:53PengerIndustrigigant vil kutte tusenvis av arbeidsplasser14:28SportKowalczyk gjør comeback14:26Helse og livsstilFlere får dø hjemme i stedet for på sykehus13:58PolitikkPolitisk hengemyr i Israel13:57SportSolskjær får trio tilbake fra skade13:56SportØdegaard tilbake i full trening13:37PolitikkAp etterlyser Frps tiltak mot gjengkriminalitet13:13NorgeTo ulver skutt fra helikopter i Rendalen12:57VerdenHellas vil plassere asylsøkere i interneringsleirer12:27PengerEieren av Morris-kjeden har søkt om konkursbeskyttelse12:26SportTottenham-stjernene takker Pochettino12:15NorgeMer gråvær i vente – og til uka blir det enda verre12:11StemmerPå vei mot et todelt helsesystem12:06SportStjernen og Hilde blir TV 2s hoppeksperter12:05NorgeTvilling-spedbarn hadde bruddskader – nå er foreldrene dømt11:41PengerNy Norwegian-sjef overtar med ærefrykt og sug i magen11:24PolitikkNøkkelperson i riksrettsprosessen inntar vitneboksen11:22SportMourinho på plass i Tottenham: – Forventer trofeer10:58PolitikkRopstad: – Jeg tar sterk avstand fra konverteringsterapi10:50VerdenNy rapport: Produsentlandene sprenger klimabudsjettet10:12SportLeBron James med ny historisk milepæl i NBA09:57NorgePolitiet innrømmer at Kebnekaise-etterforskningen ikke var god nok09:48VerdenHavørnbestanden setter ny rekord i Danmark09:47PolitikkDirekte: Ropstad må forvente seg tøff motstand i spørretimen09:27PengerSwedbank etterforskes i USA09:26NorgeForskere bekymret for hytter i områder med villrein09:25SportNina Haver-Løseth gjør comeback i verdenscupen09:24PolitikkSenterpartiet fortsatt strammest på kvoteflyktninger08:59NorgeNorge har passert 5,35 millioner innbyggere08:39NorgeUlveangrep rammer sauebønder psykisk08:04VerdenKina kritiserer Senatets støtte til demonstranter i Hongkong07:53SportMourinho klar som ny Tottenham-trener07:35PengerIkke alle Nav-ofre vil få full frifinnelse07:12PolitikkRopstad må forvente seg tøff motstand i Stortingets spørretime07:00Helse og livsstilSeks av ti unge kvinner takket ja til HPV-vaksine06:59NorgeGlatt på Østlandet – vanskelige forhold i vente i Finnmark06:34PolitikkInnbyggerne har mer engasjement, men lavere tillit til de folkevalgte06:31SportNestvold-Haugens nye hverdag på alpinlandslaget: – Må snakke om Tinder06:19VerdenJordskjelv med styrke 6,3 rystet Mexico06:15SportFem mulige finalemotstandere for Norge i nasjonsligaomspillet06:07VerdenTo døde i helikopterkrasj i Afghanistan05:50VerdenTre drept da soldater brøt opp drivstoffblokade i Bolivia05:50NorgeDette skjer i dag05:45VerdenSkoler i Hongkong åpner igjen05:42PengerUføretrygdede på minstesats tjener for mye til å få fri rettshjelp05:30NorgeDette skjedde i natt05:04VerdenPolitiet i Chile slutter å bruke haglammunisjon mot demonstranter04:34PengerSparket DNB-ansatt saksøker banken for dårlig oppfølging av spilleavhengige04:09VerdenSenatet vedtok enstemmig støtte til demonstranter i Hongkong03:45PolitikkUnge Høyre vil flytte iskanten sørover03:45SportZuccarello-assist i Wild-seier03:12PengerJapan med første handelsoverskudd på fire måneder03:00NorgeIsprodusent i krangel etter vannregning på Askøy02:53VerdenSyria rammet av flere luftangrep02:17VerdenColombia stenger grensene før ventede demonstrasjoner01:50NorgeLysbakken: Må ta en debatt om E-tjenesten00:15VerdenFN vil bedre beskytte forsvarere av menneskerettigheter23:59NorgeVogntog med radioaktivt materiale veltet i Trøndelag – E6 sperret23:40NorgeKornproduksjonen går opp23:35SportMaradona forlater trenerjobb etter to måneder23:33VerdenTopprådgiver kaller Trump-samtale «upassende»23:12SportRamsey sendte Wales til EM22:55SportBare nesten for Norge U21 mot Portugal: – Tungt å tape en kamp vi måtte vinne22:32NorgePolitiet undersøker torpedopåstandene som kom fram i Røkke-rettssaken22:02PolitikkJohnson og Corbyn barket sammen i valgdebatt21:41NorgeBeruset mann forsøkte å kvele gutter21:34SportPochettino ferdig i Tottenham21:30NorgeMann (20) dømt til sju års fengsel for seksuelle overgrep mot barn21:12VerdenKan ha løst eldgammelt mysterium
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus