Forsker: – Hvor er politikerne når barnevernet filleristes i utlandet?

<p>– HVOR ER POLITIKERNE? Barne-, likestillings- og inkluderingsminister Solveig Horne (Frp) kjenner seg ikke igjen i kritikken fra forsker Jan Storø ved HiOA som mener politisk ledelse er for lite synlig, når norsk barnevern får gjennomgå i utenlandske medier. </p>
– HVOR ER POLITIKERNE? Barne-, likestillings- og inkluderingsminister Solveig Horne (Frp) kjenner seg ikke igjen i kritikken fra forsker Jan Storø ved HiOA som mener politisk ledelse er for lite synlig, når norsk barnevern får gjennomgå i utenlandske medier. Foto: Ole Gunnar Onsøien / NTB scanpix

Nok en gang får norsk barnevern negativ omtale i utlandet. Forsker Jan Storø mener myndighetene må være tydeligere. Barne- og likestillingsminister Solveig Horne kjenner seg ikke igjen i kritikken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norsk barnevern møter igjen protester internasjonalt. Bakgrunnen er at barnevernet i Sogn og Fjordane 16. november i fjor grep inn og hentet ut de fem barna til et norsk-rumensk ektepar.

Saken har ført til mindre demonstrasjoner i Romania og Madrid, mens det er planlagt demonstrasjoner i en rekke land de nærmeste dagene. I tillegg har nesten 50.0000 markert sin støtte til paret gjennom en underskriftskampanje startet i USA.

– Ga klaps på baken

Aksjonistene hevder «frykt for kristen indoktrinering» var årsaken til omsorgsovertakelsen, skriver den kristne dagsavisen Vårt Land.

Før jul ble det kjent at politiet har siktet ekteparet for familievold, og i intervju med rumensk TV har paret innrømmet at de har gitt barna «klaps på baken og trukket dem i ørene - selv om de visste at slike oppdragelsesmetoder er ulovlige i Norge». Blant ekteparets støttespillere er flere høytstående rumenske politikere, blant andre en tidligere utenriksminister, skriver avisen.

– Overrasket over at barnevernet får så mye juling

De siste årene har det vært en rekke protester i forbindelse med norske barnevernssaker der utenlandske barn er involvert, både fra privat hold og fra politisk ledelse i andre land. Senest i fjor var Tsjekkias president svært kritisk til norsk barnevern i et intervju med en tsjekkisk avis. Tidligere har høytstående indiske politikere involvert seg i en sak og russlands barneombud har kommet med krass kritikk av barnevernet.

Førstelektor Jan Storø ved Høgskolen i Oslo og Akershus, som underviser ved bachelorstudiet i barnevern, forteller at han har merket et medietrykk fra utenlandske medier, fordi han har uttalt seg om temaet tidligere.

Han har ikke noe svar på hvorfor norsk barnevern gjentatte ganger har fått negativ oppmerksomhet internasjonalt, men mener det kan være et mediefenomen.

– Jeg er like overrasket som enhver annen, over at det norske barnevern får så mye juling i media i andre land. Jeg har ingen god forklaring på det. Det kan være at det ikke jobbes godt nok enkelte steder, men generelt har vi et godt barnevern.

– Jeg mener det er viktig at det norske barnevernet blir sjekket og undersøkt, men generelt er det norske barnevernet godt, sier Storø til ABC Nyheter.

Les også: Hundrevis protesterte mot norsk barnevern

– Hvor er politikerne?

Forskeren etterlyser at politisk ledelse involverer seg når slike saker kommer opp.

– Jeg mener at det er de norske myndighetene som skal kommentere på disse sakene. Hvor er politikerne når det norske barnevernet filleristes i utlandet?

Førstelektoren frykter at det kan få negative konsekvenser for Norge, dersom ikke politisk ledelse kommer på banen i slike saker.

– En ting er viktig, og det er at forholdet mellom Norge og andre land potensielt blir skadelidende i og med at ingen i det politiske feltet tar tak i disse sakene. Vi lever i en verden hvor vi og andre land samhandler på mange måter; innen handel, regulering av forurensning og annet. Men dette temaet hører vi svært lite om. Politiske ledere på øverste nivå tar aldri tak i det, i hvert fall ikke så det synes for offentligheten. Vi bør få høre mer fra politisk ledelse, sier Storø.

Horne avviser kritikken

Barne- og likestillingsminister Solveig Horne (Frp) kjenner seg ikke igjen i kritikken.

– Jeg kjenner meg ikke igjen i Storøs påstand om at departementet og politisk ledelse ikke er engasjert i disse sakene. Tillit og rettssikkerhet i barnevernet er høyt prioritert og et tema jeg tar opp i sammenhenger hvor barnevern diskuteres. Jeg og departementet gir intervjuer til utenlandsk og norsk media, møter andre lands myndigheter og besvarer deres spørsmål, sier hun i en epost til ABC Nyheter.

Horne understreker at hun ikke kan gå inn i enkeltsaker.

– På generelt grunnlag er jeg svært opptatt av at barnevernet skal ha bred tillit. Det gjøres mye godt arbeid i norsk barnevern. Barns rettigheter står sterkt i Norge. Alle barn i Norge, uavhengig av bakgrunn eller oppholdsstatus, har rett til beskyttelse og skal bli ivaretatt etter barnevernloven, sier statsråden og fortsetter:

– Noen av sakene vi har sett, blant annet i Tsjekkia og Romania, får et omfang som gjør dem svært krevende for de lokale barnevernskontorene. Vi kan alltid bli flinkere til å informere, men når man ikke kan kommentere sakens detaljer er det ofte vanskelig å dementere det som kommer av overdrivelser eller usannheter.

– Jobber med å få ut informasjon

En drøy uke etter demonstrasjonene i Bucuresti 20. desember la den norske ambassaden i Romania ut informasjon om Norges barnevernsystem på sine nettsider.

Horne forklarer at myndighetene driver et omfattende opplysningsarbeid blant utenlandske myndigheter i Norge, og gjennom UD og ambassadene i de aktuelle landene. I tillegg har de nylig utarbeidet retningslinjer om hvordan kommunene og de lokale barnevernskontorene skal forholde seg til barn med tilknytning til andre land.

– Vi arbeider kontinuerlig med å nå ut med informasjon om hvilke prinsipper vi jobber etter. Stortinget har sluttet seg proposisjonen om gjennomføring av Haagkonvensjonen 1996 i norsk rett. Dette vil styrke samarbeidet med andre land i foreldretvister, barnevernsaker og barnebortføringssaker.

– Jeg håper rundskrivet om barnevern over landegrensene, som er tydeligere på ansvaret kommunene har for å føre dialog med andre land, kan dempe en del av konfliktene som oppstår. Jeg er opptatt av at barnevernet har kompetanse, og god dialog med familiene, sier barne- og likestillingsminister Solveig Horne til ABC Nyheter.

Lavere antall overtakelser

Av det totale antallet på cirka 53.000 barn og unge som fikk hjelp av barnevernet i 2012, var det 12.467 barn og unge med innvandrerbakgrunn eller norskfødte barn med innvandrerforeldre, viser tall fra Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir).

På bakgrunn av ulike runder med utenlandsk kritikk ga direktoratet i 2013 Statistisk sentralbyrå (SSB) i oppgave å analysere barn med minoritetsbakgrunn i barnevernet. SSB fant blant annet at for barn med tilknytning til Romania, Polen, Tsjekkia og Litauen, land der barnevernet har møtt mest kritikk, er antall overtakelser lavere enn for «hel-norske» barn. For barn med tilknytning til land som Somalia, Irak og Iran er denne raten høyere, skriver Vårt Land.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
07:00 Seks av ti unge kvinner takket ja til HPV-vaksine06:59 Glatte veier på Østlandet – flere ulykker06:34 Innbyggerne har mer engasjement, men lavere tillit til de folkevalgte06:31 Nestvold-Haugens nye hverdag på alpinlandslaget: – Må snakke om Tinder06:19 Jordskjelv med styrke 6,3 rystet Mexico06:15 Fem mulige finalemotstandere for Norge i nasjonsligaomspillet06:07 To døde i helikopterkrasj i Afghanistan05:50 Tre drept da soldater brøt opp drivstoffblokade i Bolivia05:50 Dette skjer i dag05:45 Skoler i Hongkong åpner igjen05:42 Uføretrygdede på minstesats tjener for mye til å få fri rettshjelp05:30 Dette skjedde i natt05:04 Politiet i Chile slutter å bruke haglammunisjon mot demonstranter04:34 Sparket DNB-ansatt saksøker banken for dårlig oppfølging av spilleavhengige04:09 Senatet vedtok enstemmig støtte til demonstranter i Hongkong03:45 Unge Høyre vil flytte iskanten sørover03:45 Zuccarello-assist i Wild-seier03:12 Japan med første handelsoverskudd på fire måneder03:00 Isprodusent i krangel etter vannregning på Askøy02:53 Syria rammet av flere luftangrep02:17 Colombia stenger grensene før ventede demonstrasjoner01:50 Lysbakken: Må ta en debatt om E-tjenesten00:15 FN vil bedre beskytte forsvarere av menneskerettigheter23:59 Vogntog med radioaktivt materiale veltet i Trøndelag – E6 sperret23:40 Kornproduksjonen går opp23:35 Maradona forlater trenerjobb etter to måneder23:33 Topprådgiver kaller Trump-samtale «upassende»23:12 Ramsey sendte Wales til EM22:55 Bare nesten for Norge U21 mot Portugal: – Tungt å tape en kamp vi måtte vinne22:32 Politiet undersøker torpedopåstandene som kom fram i Røkke-rettssaken22:02 Johnson og Corbyn barket sammen i valgdebatt21:41 Beruset mann forsøkte å kvele gutter21:34 Pochettino ferdig i Tottenham21:30 Mann (20) dømt til sju års fengsel for seksuelle overgrep mot barn21:12 Tror de kan ga løst mysteriet: Har funnet over 100 nye linjer21:08 Fremmedkriger dømt til åtte års fengsel for terror20:34 Tidligere Vegvesen-ingeniør advarer mot ny E18-strekning: – Det glade vanvidd20:32 25 personer funnet i kjølekonteiner på vei til Storbritannia20:13 Vy presses av Forbrukertilsynet: – Vi har ikke ryddet bort kontantveskene20:11 Ytterligere 37 dommer vurderes i trygdeskandalen19:53 Ny pågripelse etter overfall på nordmenn i Panama19:37 Dette har vi ikke sett siden Watergate19:05 Hauglie: Nav visste i februar at trygdeskandalen omfattet straffesaker18:29 Framtredende forsker: – EØS er organisert hykleri18:24 Dopingsak ryster Romania før håndball-VM18:01 Voldtektsanmeldelse mot Julio Kopseng henlagt17:42 Bodø lufthavn åpnet etter drone-observasjon17:37 DN: Tankesmie donerer tilsvarende sum som de fikk av Jeffrey Epstein til ideelle organisasjoner17:15 Mann i 50-årene omkom i ulykke i Steinkjer16:36 To fengselsvakter siktet etter Epsteins dødsfall16:36 Vitne kalte Trump-samtale «upassende»16:13 Bjørnar Moxnes nektet adgang på ambulanseflybase15:24 – De første har trolig fått penger på konto15:21 Litauen avviser at Norge har gitt noe tilbake for Frode Berg-løslatelse14:54 Lå død i tre år med radioen på: – Åpenbart ingen som har savnet ham14:33 Lisa Aisato fikk årets bokhandlerpris14:06 Lagerbäck mer fornøyd enn spillerne14:05 Bokhandelkjeden Notabene er konkurs13:50 Kabinansatte: Ikke tving oss til å fly med MAX-flyene13:32 Blir ikke sextiltalt: – Bevisene holder ikke13:27 Mann anholdt i Berlin mistenkt for innkjøp av bombematerialer12:51 Curling-EM: Ny seier til Norge12:48 Dopingsak ryster Romania før håndball-VM12:35 Vi spiser mindre sukker enn noensinne, men fortsatt for mye salt og fett12:28 Russland har hentet hjem 32 barn av IS-medlemmer12:27 Regjeringen vil utrede forbud mot homoterapi11:48 Elvestuen får kritikk for hemmelighold11:38 SAS kutter flyvninger etter uroligheter11:36 Vestlige gisler løslatt etter flere år i Talibans fangenskap11:04 Mistenkt mellommann pågrepet på Malta etter journalistdrap11:04 Sp vil ha avgiftskutt på 3,7 milliarder10:59 Tyrkia har pågrepet 101 soldater for å støtte islamsk predikant10:58 Dommen mot Mazyar Keshvari ankes10:57 Nesten en million alderspensjonister i Norge10:15 Mali: 24 soldater drept i ekstremistangrep10:08 Barnevernet får ny korreks fra EMD – Ropstad lover å lytte09:54 Nye bomstasjoner gir mindre i kassa enn ventet09:35 Rapporter: Tre medlemmer av iranske sikkerhetsstyrker knivdrept09:34 Nord-Korea ut mot Sveriges meglerinnsats09:32 Hongkongs ledelse sier demonstranter må overgi seg09:23 Forbrukerrådet: – La dama kjøpe bilen09:09 Hareide fortvilet tross EM-jubel09:08 Sørloth etter sitt «hattrick»: – Jeg går for fire strake09:06 Pårørende til lastebil-ofrene må betale for å hente de avdøde til Vietnam08:51 Norsk IS-mistenkt angrer på brev til UD07:51 Nesten halvparten av de ansatte i Oslo kommune har ikke fast jobb07:10 Spania-sjef Moreno fikk sparken – erstattes av Enrique07:08 – Jeg og stoler 100 prosent på min kone, men vi deler ikke passord07:00 Frode Berg: Jeg er dømt for spionasje, men er ingen spion06:48 Millionoverskudd for orienterings-VM06:46 Digitaliseringsministeren ber foreldre holde barna unna smarttelefoner06:31 Spillerne etter Malta-kampen: – Dette lærer vi av06:30 Nordmenn mer skeptiske til norsk økonomi framover06:25 Nav-skandalen: Regjeringen visste allerede i 201706:00 Oppbemanner for å håndtere Nav-skandalen05:50 Dette skjer i dag05:49 Israel hevder å ha skutt ned raketter fra Syria05:44 Ny studie vekker oppsikt: 1 av 20 barn utsettes for grov vold i hjemmet05:42 Dette skjedde i natt05:38 Burger King saksøkes for kjøttsmitte til vegetarburger
Siste nytt
07:00NorgeSeks av ti unge kvinner takket ja til HPV-vaksine06:59NorgeGlatte veier på Østlandet – flere ulykker06:34NorgeInnbyggerne har mer engasjement, men lavere tillit til de folkevalgte06:31SportNestvold-Haugens nye hverdag på alpinlandslaget: – Må snakke om Tinder06:19VerdenJordskjelv med styrke 6,3 rystet Mexico06:15SportFem mulige finalemotstandere for Norge i nasjonsligaomspillet06:07VerdenTo døde i helikopterkrasj i Afghanistan05:50VerdenTre drept da soldater brøt opp drivstoffblokade i Bolivia05:50NorgeDette skjer i dag05:45VerdenSkoler i Hongkong åpner igjen05:42NorgeUføretrygdede på minstesats tjener for mye til å få fri rettshjelp05:30NorgeDette skjedde i natt05:04VerdenPolitiet i Chile slutter å bruke haglammunisjon mot demonstranter04:34NorgeSparket DNB-ansatt saksøker banken for dårlig oppfølging av spilleavhengige04:09VerdenSenatet vedtok enstemmig støtte til demonstranter i Hongkong03:45NorgeUnge Høyre vil flytte iskanten sørover03:45SportZuccarello-assist i Wild-seier03:12VerdenJapan med første handelsoverskudd på fire måneder03:00NorgeIsprodusent i krangel etter vannregning på Askøy02:53VerdenSyria rammet av flere luftangrep02:17VerdenColombia stenger grensene før ventede demonstrasjoner01:50NorgeLysbakken: Må ta en debatt om E-tjenesten00:15VerdenFN vil bedre beskytte forsvarere av menneskerettigheter23:59NorgeVogntog med radioaktivt materiale veltet i Trøndelag – E6 sperret23:40NorgeKornproduksjonen går opp23:35SportMaradona forlater trenerjobb etter to måneder23:33VerdenTopprådgiver kaller Trump-samtale «upassende»23:12SportRamsey sendte Wales til EM22:55SportBare nesten for Norge U21 mot Portugal: – Tungt å tape en kamp vi måtte vinne22:32NorgePolitiet undersøker torpedopåstandene som kom fram i Røkke-rettssaken22:02PolitikkJohnson og Corbyn barket sammen i valgdebatt21:41NorgeBeruset mann forsøkte å kvele gutter21:34SportPochettino ferdig i Tottenham21:30NorgeMann (20) dømt til sju års fengsel for seksuelle overgrep mot barn21:12VerdenTror de kan ga løst mysteriet: Har funnet over 100 nye linjer21:08NorgeFremmedkriger dømt til åtte års fengsel for terror20:34MotorTidligere Vegvesen-ingeniør advarer mot ny E18-strekning: – Det glade vanvidd20:32Verden25 personer funnet i kjølekonteiner på vei til Storbritannia20:13PengerVy presses av Forbrukertilsynet: – Vi har ikke ryddet bort kontantveskene20:11PengerYtterligere 37 dommer vurderes i trygdeskandalen19:53NorgeNy pågripelse etter overfall på nordmenn i Panama19:37VerdenDette har vi ikke sett siden Watergate19:05PengerHauglie: Nav visste i februar at trygdeskandalen omfattet straffesaker18:29PolitikkFramtredende forsker: – EØS er organisert hykleri18:24SportDopingsak ryster Romania før håndball-VM18:01NorgeVoldtektsanmeldelse mot Julio Kopseng henlagt17:42NorgeBodø lufthavn åpnet etter drone-observasjon17:37NorgeDN: Tankesmie donerer tilsvarende sum som de fikk av Jeffrey Epstein til ideelle organisasjoner17:15NorgeMann i 50-årene omkom i ulykke i Steinkjer16:36VerdenTo fengselsvakter siktet etter Epsteins dødsfall16:36PolitikkVitne kalte Trump-samtale «upassende»16:13PolitikkBjørnar Moxnes nektet adgang på ambulanseflybase15:24Penger– De første har trolig fått penger på konto15:21VerdenLitauen avviser at Norge har gitt noe tilbake for Frode Berg-løslatelse14:54VerdenLå død i tre år med radioen på: – Åpenbart ingen som har savnet ham14:33KulturLisa Aisato fikk årets bokhandlerpris14:06SportLagerbäck mer fornøyd enn spillerne14:05KulturBokhandelkjeden Notabene er konkurs13:50ReiseKabinansatte: Ikke tving oss til å fly med MAX-flyene13:32VerdenBlir ikke sextiltalt: – Bevisene holder ikke13:27VerdenMann anholdt i Berlin mistenkt for innkjøp av bombematerialer12:51SportCurling-EM: Ny seier til Norge12:48SportDopingsak ryster Romania før håndball-VM12:35Helse og livsstilVi spiser mindre sukker enn noensinne, men fortsatt for mye salt og fett12:28VerdenRussland har hentet hjem 32 barn av IS-medlemmer12:27PolitikkRegjeringen vil utrede forbud mot homoterapi11:48PolitikkElvestuen får kritikk for hemmelighold11:38ReiseSAS kutter flyvninger etter uroligheter11:36VerdenVestlige gisler løslatt etter flere år i Talibans fangenskap11:04VerdenMistenkt mellommann pågrepet på Malta etter journalistdrap11:04PolitikkSp vil ha avgiftskutt på 3,7 milliarder10:59VerdenTyrkia har pågrepet 101 soldater for å støtte islamsk predikant10:58PolitikkDommen mot Mazyar Keshvari ankes10:57PengerNesten en million alderspensjonister i Norge10:15VerdenMali: 24 soldater drept i ekstremistangrep10:08NorgeBarnevernet får ny korreks fra EMD – Ropstad lover å lytte09:54MotorNye bomstasjoner gir mindre i kassa enn ventet09:35VerdenRapporter: Tre medlemmer av iranske sikkerhetsstyrker knivdrept09:34VerdenNord-Korea ut mot Sveriges meglerinnsats09:32VerdenHongkongs ledelse sier demonstranter må overgi seg09:23PengerForbrukerrådet: – La dama kjøpe bilen09:09SportHareide fortvilet tross EM-jubel09:08SportSørloth etter sitt «hattrick»: – Jeg går for fire strake09:06VerdenPårørende til lastebil-ofrene må betale for å hente de avdøde til Vietnam08:51NorgeNorsk IS-mistenkt angrer på brev til UD07:51NorgeNesten halvparten av de ansatte i Oslo kommune har ikke fast jobb07:10SportSpania-sjef Moreno fikk sparken – erstattes av Enrique07:08Penger– Jeg og stoler 100 prosent på min kone, men vi deler ikke passord07:00NorgeFrode Berg: Jeg er dømt for spionasje, men er ingen spion06:48SportMillionoverskudd for orienterings-VM06:46NorgeDigitaliseringsministeren ber foreldre holde barna unna smarttelefoner06:31SportSpillerne etter Malta-kampen: – Dette lærer vi av06:30NorgeNordmenn mer skeptiske til norsk økonomi framover06:25NorgeNav-skandalen: Regjeringen visste allerede i 201706:00NorgeOppbemanner for å håndtere Nav-skandalen05:50NorgeDette skjer i dag05:49VerdenIsrael hevder å ha skutt ned raketter fra Syria05:44Helse og livsstilNy studie vekker oppsikt: 1 av 20 barn utsettes for grov vold i hjemmet05:42NorgeDette skjedde i natt05:38VerdenBurger King saksøkes for kjøttsmitte til vegetarburger
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus