Åpen for alle - alltid

Brannvernforeningen slår alarm om asylbranner

Hotell Lune Huler i Lindås ble totalskadd i brann natt til 6. desember. Hotellet skulle brukes som asylmottak for barn. Tre menn er siktet i saken. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
Hotell Lune Huler i Lindås ble totalskadd i brann natt til 6. desember. Hotellet skulle brukes som asylmottak for barn. Tre menn er siktet i saken. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Brannmannskaper rykket ut til nesten 250 branner i asylmottak de siste 15 årene. Flere branner er påsatt av beboerne selv, ifølge en undersøkelse fra Norsk brannvernforening.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Brannene har kostet tre menneskeliv og skadet 29 personer, ifølge statistikk VG har fått fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB)

Brannvernforeningen gjennomførte nylig en spørreundersøkelse blant ledere ved landets etablerte asylmottak, skriver VG. Over halvparten av de 56 mottakslederne som svarte, oppga at de hadde opplevd brann eller branntilløp i løpet av de siste tre årene.

Dessuten svarte 23,3 prosent av dem at brannen var påsatt av en beboer ved asylmottaket.

DSB registrerte 236 branner mellom 2000 og 2014. Brannårsaken ble rapportert i halvparten av sakene, og i én av tre av disse ble brannen oppgitt å være påsatt med vilje, opplyser DSB.

– Ofte er det bare tilfeldigheter som skiller om det blir materielle skader eller en dødsbrann, sier administrerende direktør Dagfinn Kalheim i Brannvernforeningen til VG. Han karakteriserer tallene som dramatisk høye.