Svarer på kritikk fra demonstranter

29. desember ble det arrangert den første av flere demonstrasjoner mot barnevernet utenfor den norske ambassaden i Romania. Skjermdump: Facebook/Norway Return the children to Bodnariu Family
29. desember ble det arrangert den første av flere demonstrasjoner mot barnevernet utenfor den norske ambassaden i Romania. Skjermdump: Facebook/Norway Return the children to Bodnariu Family

Den norske ambassaden i Romania informerer om Norges barnevernsystem etter demonstrasjoner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Søndag 20. desember møtte rundt 600 demonstranter opp utenfor den norske ambassaden i Bucuresti i Romania for å protestere mot det norske barnevernet. Dette var den første av flere planlagte demonstrasjoner, etter at barnevernet 16. november fratok et rumensk foreldrepar deres fem barn.

I etterkant av hendelsen ble en Facebook-gruppe opprettet for å legge press på norske og rumenske myndigheter, og arrangørene bak demonstrasjonene kaller det som er skjedd for et overgrep mot familien det gjelder.

Les også: Hundrevis demonstrerte mot norsk barnevern i Bucuresti

(Saken fortsetter under bildet)

Flere hundre rumenere hadde møtt opp utenfor den norske ambassaden i Bucuresti søndag 20. desember. Skermdump: Facebook/Norway Return the children to Bodnariu Family
Flere hundre rumenere hadde møtt opp utenfor den norske ambassaden i Bucuresti søndag 20. desember. Skermdump: Facebook/Norway Return the children to Bodnariu Family


Barnets interesser i sentrum

Nå har den norske ambassaden i Romania publisert et dokument med utvalgt generell informasjon om det norske barnevernsystemet på sine egne hjemmesider. Innledningsvis skriver de at globalisering og økt migrasjon har gjort at flere barn med utenlandsk bakgrunn er kommet i kontakt med det norske barnevernet enn noen gang tidligere.

Det første informasjonspunktet ambassaden trekker frem, er at det norske barnevernssystemet gjelder for alle barn i Norge, uavhengig av bakgrunn, nasjonalitet eller oppholdsstatus. Det er barnets interesser som står øverst i barnevernets arbeid, og den underliggende antakelsen er at barn skal vokse opp hos sine foreldre.

Ambassaden skriver videre at Norge har inkorporert FNs konvensjon om barns rettigheter i norsk lov. Som følge av dette har staten der barnet er til stede, en plikt til å beskytte barn i henhold til sin lovgivning.

Les også: «Therese» levde i syv år med en voldelig mann

Lave omplasseringstall

Den norske ambassaden viser også til statistikk som sier at i 2014 mottok rundt 53.000 barn i Norge tiltak fra barnevernet. Mer enn åtte av ti av disse tilfellene gjaldt frivillige hjelpetiltak for familier og barn.

Avslutningsvis påpeker ambassaden at omplassering av barn uten foreldrenes samtykke alltid er siste utvei. En fersk rapport fra Europarådet skal også vise at Norge er blant de landene med færrest barn i alternativ omsorg.

I juli i år viste tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) at antall barn som er under barnevernets omsorg, økte markant i fjor til 9.611 såkalte omsorgsvedtak. I 2013 var det antallet 9.078.

Les mer: Flere barn i barnevernets omsorg i fjor

Personvernpolicy