Uvisshet og fortvilelse i Longyearbyen

Sysselmannen orienterte status etter snøskredene på Svalbard. Se opptak av pressekonferansen.

Ingen av de evakuerte i Longyearbyen får foreløpig flytte hjem, opplyser sysselmannen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Før vi kan være helt sikre, må det slutte å gå skred, nedbøren og vinden må avta, og vindretningen er også avgjørende. Værprognosene går i positiv retning, men vi kan ikke løse opp evakueringen på prognoser, sier sysselmann Kjerstin Askholt.

Opp mot 180 evakuerte får dermed ikke flytte hjem med det første.

Tonnevis med tung snø løsnet lørdag og raste med voldsom fart nedover siden på fjellet Sukkertoppen på østsiden av Longyearbyen og skjøv en hel rekke med de ikoniske spisshusene ned mot rekka nedenfor.

42 år gamle Atle Husby ble gravd ut fra snømassene og fraktet livløs til sykehus, men livet sto ikke til å redde. Et barn døde søndag av alvorlige skader.

Les også: Barn døde etter snøskredet på Svalbard

– Ufattelig trist

Lærer og trebarnsfar Atle Husby beskrives av kolleger som en sosial og inkluderende mann. Navnet hans ble søndag frigitt i forståelse med de pårørende.

– Han deltok, var til stede og spredte glede rundt seg, sier rektor Anne Søvold Vikanes ved Longyearbyen skole til Aftenposten.

Et barn som ble hardt skadd i skredet, døde søndag på sykehus i Tromsø. Sysselmann Kjerstin Askholt var beveget da hun fortalte om dødsfallet.

– Det var en tung beskjed og tungt for mange å bære. Det ble gjort en ufattelig innsats for å redde dem ut av huset, sa hun.

Barnet ble berget ut av et hus sammen med ytterligere et skadd barn. Det ble først lagt inn på sykehus i Longyearbyen for deretter å bli fløyet til fastlandet for behandling. Barnet døde søndag.

De øvrige åtte som ble lagt inn på sykehus, er lettere skadd.

Les også: Geolog: Titusener av tonn med snø i skredet

Minnestund

Sogneprest i Svalbard kirke, Leif Magne Helgesen, er i sorg over dødsfallene.

– Det er forferdelig, det som er skjedd. Jeg er målløs, ordene forsvinner, sier han til NTB.

Tirsdag blir det minnestund i kirken for Atle Husby. Kirken kommer også til å snakke med pårørende til det omkomne barnet for å høre hva de ønsker, sier Helgesen.

– Kirken er åpen for alle både i dag og i morgen. Det er en styrke i dette lille samfunnet. Vi er sårbare, men også sterke, sier sognepresten.

Les også: Statsministeren takker de som hjelper på Svalbard

Flere ras

Sysselmannen opplyser at det har gått nye ras i Nybyen og i Bjørndalen. Alle boligene mellom Sukkertoppen og Hilmar Rekstens vei er evakuert.

Evakueringsområdet i Longyearbyen er nå delt inn i tre risikoområder.

Skredeksperter undersøkte rasområdet søndag, både på bakken og fra lufta i helikopter.

– Det berører, for når man sitter i husene sine, ligger i sengene sine, så skal man være trygg. Da skal ikke noe sånt som dette skje, sier geolog Kjetil Brattlien i Norges Geotekniske Institutt (NGI) til NTB.

Ett av husene ble flyttet 80 meter av snømassene, forteller Brattlien.

– Når husene stuves mot hverandre som om det var en kjedekollisjon med bil, så skjønner man at det har vært enorme krefter for å få til det, sier han.

Representanter fra NVE kommer til Svalbard mandag og skal bistå som faglige rådgivere.

Les også: En omkommet på Svalbard

Letemannskaper avslutter

Om lag 100 personer flere hunder har deltatt i redningsarbeidet etter skredet. Søndag melder blant andre Røde Kors at ekstramannskaper avslutter arbeidet og reiser tilbake til Tromsø.

Det er satt opp et ekstrafly søndag kveld for dem som ønsker å reise til fastlandet, men det er ikke veldig mange som skal reise med det, rundt 70 personer. Grunnen kan være at mange har måttet dra fra identifikasjonspapirene sine da de ble evakuert.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus