En død i dramatisk snøskred på Svalbard

Artikkelen fortsetter under annonsen

En mann mistet livet og to barn ble alvorlig skadd da et omfattende ras knuste flere hus nesten i sentrum av Longyearbyen på Svalbard lørdag formiddag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tusener av tonn med tung snø løsnet og raste med voldsom fart nedover siden på fjellet Sukkertoppen på østsiden av Longyearbyen og skjøv en hel rekke med de ikoniske spisshusene ned mot rekka nedenfor. Til sammen ti hus ble rammet.

En fastboende mann i 40-årene ble gravd frem og fraktet livløs til sykehuset, men gjenopplivningen lyktes ikke, og han ble erklært død.

Ytterligere ni personer, hvorav fire barn, ble også lagt inn på sykehuset. For syv av dem er skadene lette, men ett barn er alvorlig skadd og ett er kritisk skadd. Alle fire barna og en av de voksne ble lørdag kveld fløyet til sykehuset UNN i Tromsø.

Ekstra letemannskaper, medisinsk personell og utstyr ble sendt opp til Svalbard i fire ambulansefly og ett Norwegian-fly.

Les også: Statsministeren takker de som hjelper på Svalbard

Storalarm

Sysselmann Kjerstin Askholt utløste storalarm, og redningsmannskaper og politi var raskt på pletten for å gå fra hus til hus i flomlys som ble satt opp. Det er midt i mørketiden på Svalbard.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Longyearbyen lokalstyre oppfordret folk til å møte frem med spader, og mange titall frivillige deltok i det hektiske arbeidet med å grave seg inn i de raserte husene.

– Det har vært en formidabel innsats av frivillige. Det er et svært redningsarbeid, og alle har stilt opp på en god måte, sa justisminister Anders Anundsen til NTB.

De fleste kom seg ut på egen hånd, men noen måtte graves ut, og lenge var ikke alle gjort rede for, til dels fordi mange reiser til fastlandet i juleferien.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Lørdag kveld sier Askholt at ingen lenger er savnet, men at det er hentet lavinehunder opp fra fastlandet, og at rasområdet skal gjennomgås en gang til.

Les også: Nybyen evakueres i Longyearbyen

Gravd frem fra kjøkkenet

Anne Kristin Jakobsen var en av dem som måtte graves frem. Hun lå fastklemt i hardpakket snø på kjøkkenet sitt før hun ble gravd ut og fraktet til sykehuset.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hun lå nesten helt fastklemt. Det er kaos, alt er knust, og hun slo og slo i mikrobølgeovnen for å påkalle oppmerksomhet, sier søskenbarnet Bent Jakobsen til Svalbardposten.

Da redningsmannskapene kom til stedet, hørte de bankingen fra inne i snøen og fikk raskt gravd henne frem.

Les også: En omkommet på Svalbard

Seilte av gårde i snøen

Andre forteller hvordan de holdt seg fast mens huset seilte av gårde i snømassene.

– Det første jeg tenkte var at nå må jeg ikke sitte fast, sier Eva Grøndahl som akkurat var gått ned i første etasje da lyset gikk og hun og huset seilte av sted.

Alle hus i Longyearbyen er bygd på påler på grunn av permafrosten, noe som trolig er grunnen til at de ble skjøvet av gårde og ikke helt knust av den tunge snøen.

Raset skjedde dagen etter at den arktiske øygruppa ble rammet av en kraftig storm med orkan i vindkastene og tett snøvær. Folk i Longyearbyen sier de aldri har sett så mye snø i byen som etter fredagens storm.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: – Det var merkelig stille

Evakuert

Skredfaren er fortsatt stor, og på ettermiddagen ble også Nybyen lenger oppe i dalen og flere husrekker i lia nærmest rasstedet evakuert, i tillegg til at veien mellom skolen og Nybyen ble stengt.

Et hundretall personer og barnefamilier måtte skaffes nytt husvære, men Eva Therese Jenssen hos Sysselmannen sier til NTB at det ikke var noe problem.

– Hele befolkningen stiller opp. Mange som er på juleferie, har stilt husene sine til disposisjon, sier hun og forteller videre at Studentskipnaden har 80 rom ledige i et nytt bygg i sentrum, og at Universitetssenteret har 40 ledige rom i sitt gjestehus.

Mange titall frivillige sluttet seg til redningsmannskapene for å lete i husene som ble tatt av snøskred i Longyearbyen lørdag. Foto: NTB scanpix