Statsministeren takker de som hjelper på Svalbard

Statsminister Erna Solberg kommenterer situasjonen på Svalbard. Foto: Berit Roald (NTB scanpix=
Statsminister Erna Solberg kommenterer situasjonen på Svalbard. Foto: Berit Roald (NTB scanpix=

Statsminister Erna Solberg (H) berømmer hjelpeinnsatsen fra frivillige og organiserte etter skredet på Svalbard lørdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det er forferdelige bilder. Samtidig har jeg lyst til å berømme hjelpeapparatet som er satt i gang under ledelse av Sysselmannen. Det er et godt organisert hjelpearbeid, og mange som deltar i det på Svalbard. Det har blitt mobilisert raskt, sier Solberg til NTB lørdag ettermiddag.

– Det er alltid verst når barn bli skadd, med ti hus som ser ut til å være totalødelagt vil det kunne skje. Tankene går først og fremst til foreldrene, familien og til barna selv.

Les også: Mann i 40-årene bekreftet omkommet på Svalbard

God beredskap

Hun opplyser at tre flyambulanser og et chartret fly med personell er på vei for å hjelpe til, men sier at Svalbard-samfunnet også er bedre rustet enn mange andre steder til å håndtere en slik katastrofe.

– Vi planlegger for en god beredskap på Svalbard, nettopp fordi det er så langt til andre ressurser, derfor har det mer ressurser for hjelpearbeid enn det et annet sted på den størrelsen ville hatt, sier hun, men opplyser at beredskapen vil bli vurdert i etterkant.

Bakgrunn: Tre barn alvorlig skadd på Svalbard

Skredvarsling

Det er ikke snøskredvarsling på Svalbard, slik det er på Fastlands-Norge, men statsministeren viser til at det er prøveprosjekt på gang for å bygge det ut i områder hvor det er bebyggelse.

– Vi jobber med langsiktige planer for videreutvikling av Svalbard-samfunnet. Det er viktig å være til stede der av hensyn til nasjonale interesser, men det er også et fantastisk vakkert område. Det er viktig at vi har sikkerhet og kontroll, sier hun.

Les også: – Det var merkelig stille

Omstilling

På spørsmål om hva slags støtte som vil trengs fremover, viser statsministeren igjen til omstillingen av Svalbard-samfunnet og til midlene Stortinget har satt av til det.

– Det er klart at vi må se på gjenoppbyggingen og behovet totalt sett, sier hun.

Hun sier hun vil vurdere om noen fra regjeringen skal reise for å besøke ulykkesområdet.

– Det er viktig at vi ikke går i veien, særlig når vi står midt oppi en krisesituasjon. Da må hjelpearbeidet ha første prioritet, sier hun.

Les også: Nybyen evakueres i Longyearbyen

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus