Nybyen evakueres i Longyearbyen

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hele Nybyen i Longyearbyen er evakuert, i tillegg til det gamle sykehuset og husrekka som ligger i fjellsiden der raset gikk, opplyser Sysselmannen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nybyen ligger for seg selv øverst oppe i dalen, under en bratt fjellside. I de gamle arbeiderbrakkene er det i dag to hoteller og boliger for studenter ved Universitetssenteret på Svalbard (UNIS).

– Alle studentene bortsett fra tre er hjemme på juleferie, og de tre har fått nye hybler nede i byen, sier Eva Therese Jenssen hos Sysselmannen til NTB.

Hun sier at det ikke er gjester på hotellene i Nybyen for tiden, og at man har gått fra dør til dør for å varsle de få andre som bor i Nybyen om evakueringen.

Les også: Statsministeren takker de som hjelper på Svalbard

Jenssen sier at totalt 100 mennesker er evakuert fra de rasutsatte områdene, og at alle skal få losji.

– Hele befolkningen stiller opp. Mange som er på juleferie, har stilt husene sine til disposisjon, sier hun og forteller videre at Studentskipnaden har 80 rom ledige i et nytt bygg i sentrum, og at Universitetssenteret har 40 ledige rom i sitt gjestehus.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Jenssen sier at Spitsbergen hotell, populært kalt Funken, som også ligger under en fjellside mellom Sukkertoppen og Nybyen, ikke vurderes å være i faresonen, og området er derfor ikke evakuert. Men den ene veien til Nybyen, fra skolen, er stengt.

Jenssen sier også at det ikke er noen som for øyeblikket er savnet, men at rasområdet er omfattende, og ikke alt er gjennomgått ennå.

– Lavinehunder er kommet opp fra Tromsø sammen med mannskaper fra Røde Kors, og de setter nå i gang, sier hun.

Les også:

– Det var merkelig stille

Mann i 40-årene bekreftet omkommet på Svalbard

Tre barn alvorlig skadd på Svalbard