– Det var merkelig stille

RAS: Flere hus er truffet av skred i Longyearbyen. Det er uklart om noen personer er tatt. Folk bes melde seg med spader.
RAS: Flere hus er truffet av skred i Longyearbyen. Det er uklart om noen personer er tatt. Folk bes melde seg med spader. Foto: Tipser / NTB scanpix

Eva Grøndal holdt seg fast i et hjørne mens huset seilte av gårde i snømassene i Longyearbyen. – Det første jeg tenkte var at nå må jeg ikke sitte fast, forteller hun.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Grøndal bor alene i et av de såkalte spisshusene som ble tatt av snøskred lørdag formiddag. Hun hadde akkurat gått ned i første etasje da huset ble tatt av skredet.

– Da gikk strømmen, og så følte jeg bare at jeg seilte sammen med huset, forteller hun til NTB.

– Det var merkelig stille, som en film uten lyd, sier hun.

Grøndal forteller at nesten alle husene på Svalbard står på påler, og tror det er grunnen til at husene blir skjøvet av gårde og ikke raser

– Det kan ha reddet livet mitt, forteller hun på telefon fra ungdomsklubben som er gjort om til pårørendesenter.

Les også: Flere barn blant de skadde i Longyearbyen

Klatret over snøen

Da huset stanset, så Grøndal at det var kommet snø inn i gangen bak henne. Det skyldtes at tilbygget var revet vekk. Hun klatret over snøen og ut i friluft.

– Da jeg kom ut var det en gutt som hylskrek, forteller hun.

Gutten bor i et av de andre husene som ble dratt med av skredet. Grøndal tror imidlertid det har gått bra med gutten og familien, for hun har ikke sett at det ble satt i gang letearbeid ved huset.

– Det var deilig å høre lyder, for da forstår du at folk lever, sier hun.

Grøndal, som er født på Svalbard, sier hun ikke har fryktet at huset, som hun leier.

– Jeg har bodd et annet sted i byen, og der er det satt opp store rasgjerder for å beskytte veien fram til husene. Men dette er midt i byen, sier hun.

Lånte klær

Grøndal jobber på Galleri Svalbard med bevaring av historiske bilder. Hennes første tanke var derfor å gå inn i huset for å hente kameraet og dokumentere raset. Men inne fikk hun bare tak i mobilen.

Ytterklær har hun lånt, og hvor hun skal sove til natta vet hun ikke. Mandag går turen til Tromsø for å feire jul med familien der.

Hun forteller at hun er bekymret for naboer.

– Jeg er skjelven, det sitter i magen, sier hun.

Personvernpolicy