Varsleren i Monika-saken er årets navn i VG

Varsler Robin Schaefer er årets navn i VG 2015.
Varsler Robin Schaefer er årets navn i VG 2015. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Politioverbetjent Robin Schaefer, som varslet om dårlig etterforskning i det som viste seg å være et drap på åtte år gamle Monika Sviglinskaja i 2011, er kåret til årets navn av VG.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det er virkelig en stor ære for meg å få denne prisen, men egentlig føles det litt merkelig. Jeg har bare gjort en jobb politiet burde gjort den gangen de hadde sjansen, sier Robin Schaefer til VG.

– Mine tanker har hele tiden gått til Monikas mor. Hun har hatt det tøft og ble servert en historie om at datteren hadde begått selvmord, som det ikke var noen grunn til å tro på. Likevel var det det politiet ville få henne til å godta. Det er fryktelig, sier han.

Schaefer sier han vil gi prispengene til kreftavdelingen for barn på Haukeland universitetssjukehus.

Meningsmåling

VGs lesere stemte fram ti kandidater som har konkurrert om å bli Årets navn. De ti som fikk flest stemmer fra VGs lesere, ble deretter kandidatene i en meningsmåling gjennomført av TNS Gallup. Målingen ble gjort blant et representativt utvalg av Norges befolkning. Schaefer kom på niendeplass i nettavstemningen, som ble vunnet av Hege Storhaug.

Schaefer går inn i rekken av navn som Kong Olav, Thor Heyerdahl og Grete Waitz. De siste årene har Geir Lippestad, båtheltene fra Utvika camping og legen Mads Gilbert stukket av med prisen, som ble delt ut for første gang i 1974.

Flere priser

Det ble satt i gang drapsetterforskning da den åtte år gamle litauiske jenta Monika Sviglinskaja ble funnet død hjemme i Sund på Sotra 14. november 2011. Ni måneder senere konkluderte politiet med at det trolig var selvmord og henla saken. 21. oktober i fjor ble morens tidligere samboer pågrepet og siktet for forsettlig drap. Han nekter skyld.

I en rapport i februar konkluderte en arbeidsgruppe som var utnevnt av Riksadvokaten, med at etterforskningen hadde alvorlige mangler.

Robin Schaefer mottok i mai årets Fritt Ord-pris for sin rolle i gjenopptakelsen av Monika-saken. I november ble han også tildelt Politiets Fellesforbunds (PF) Ildsjelpris for innsatsen.