Ap-ras på målinger uroer ikke Støre

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ap har gjennom 2015 falt som en stein på meningsmålingene. – Jeg mister ikke nattesøvnen, sier partileder Jonas Gahr Støre.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han minnet på en pressekonferanse fredag om at Arbeiderpartiet ikke på mange år har ligget så høyt på målingene som i år.

Ap har falt 7,8 prosentpoeng siden februar på de nasjonale stortingsmålingene, ifølge Poll of polls. I desember er snittet 34,1 prosent.

– Husk at 35 prosent er langt over valgresultatet i 2013. Vi gjorde et kommunevalg på 33 prosent som var det beste på nesten 30 år, sier Støre til NTB.

– Jeg er ikke urolig over dette for vår del. Men når flyktninger blir den store saken og det er mye uro, mobiliserer Fremskrittspartiet sine kjernevelgere og tar fra Høyre, uttaler han.

I løpet av 2015 har også den rødgrønne blokkens solide flertall over de fire borgerlige partiene snudd. I februar lå regjeringen og støttepartiene 9,1 prosentpoeng bak de rødgrønne. Så langt i desember ligger de borgerlige 4,8 prosentpoeng foran.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Angrep Frp

Ap-lederen brukte fredag mye tid på å kritisere Frp og anklaget partiet for å villede med å si at Arbeiderpartiet vil øke skattene.

– Det er feil. Vi gikk ikke inn for å kutte dem, sier Støre.

Frp fikk også gjennomgå for å dobbeltkommunisere i asylpolitikken, og Støre mener Høyre har «påtatt seg et stort ansvar» ved å gjøre Sylvi Listhaug (Frp) til innvandrings- og integreringsminister.

– Frp har hatt ansvaret for dette feltet i to år. Tilstrømmingen har skjedd på deres vakt. Til den nye statsråden vil jeg si at hun har to detaljerte veikart, brede forlik i Stortinget. Vi vil hver uke holde henne ansvarlig for det, fremholder Støre.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ledighet i skyggen

Støre gjentar kravet om at regjeringen må avklare hva Parisavtalen betyr for klimatiltak i Norge på de områdene som ikke er omfattet av dagens kvoteordninger.

– Det må forhandles om hvordan Norge skal foreta kutt utenfor industri, olje og gass, krever han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Flyktningkrisen har i hele høst dominert norsk politikk. Men Aps leder spår at arbeidsledigheten, som har nådd sitt høyeste nivå på 20 år, over nyttår vil komme tilbake for fullt på dagsordenen. Fredag viste nye Nav-tall at den registrerte ledigheten har økt til 3,0 prosent i Norge.

– Vi må støtte næringene som sliter, særlig langs kysten i Sør-Norge, sier Støre.

Ap vil holde aktiviteten oppe med oppdrag til verftene, vedlikehold i Nordsjøen og støtte til bedriftenes investeringer i ny teknologi. Partiet vil også øke permitteringstiden fra dagens 30 uker til 52 uker.

Ikke hijabforbud

Partileder Støre fikk også spørsmål om hvorvidt han støtter nestleder Hadia Tajiks forslag om hijabforbud i barneskolen.

– Jeg mener barn skal få slippe å bli påført plagg, tradisjoner og opptredener som gjør det vanskelig å være barn i Norge, sa Støre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han støtter Tajiks argumentasjon om at barneskolebarn ikke skal måtte få spørsmål om tildekking og seksualitet i ung alder, men mener et forbud ikke er veien å gå.

– Vedtar man lover, må man også sørge for at de følges. Jeg tror vi gjør oss selv en bjørnetjeneste hvis vi får en lov som tar stilling til hva folk skal ha på seg, mener partilederen.