Norge dømt for urettferdig rettergang

Den europeiske menneskerettsdomstol i Strasbourg. Foto: Vincent Kessler (Reuters / NTB scanpix)
Den europeiske menneskerettsdomstol i Strasbourg. Foto: Vincent Kessler (Reuters / NTB scanpix)

En mann som i 2008 ble dømt for voldtektsforsøk, har i Den europeiske menneskerettsdomstol (EMD) fått medhold i at Norge ikke ga ham rettferdig rettergang.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

EMD dømmer Norge til å betale mannen 37.960 kroner i oppreisning og 23.725 kroner i sakskostnader.

Mannen ble i 2008 dømt for å ha forsøkt å voldta en 17 år gammel jente i en bil ved en bensinstasjon etter en fest. Mannen anket til lagmannsretten. Der gjorde et jurymedlem dommeren oppmerksom på at hun hadde møtt mannen tidligere.

Mannens forsvarer ba om at hun ikke skulle få fortsette som jurymedlem, men det ble ikke tatt til følge. Saken ble anket til Høyesterett fordi mannen mente jurymedlemmet var inhabilt, men saken ble avvist.

– Han er veldig lettet og glad for dette resultatet i EMD. Han har hele tiden hevdet sin uskyld i saken. Jeg tar nå for gitt at påtalemyndigheten vil gjenoppta saken, og han vil slåss for å bli renvasket, sier advokat Ketil Magnus Berg til NTB.

Mannen var 24 år gammel da han ble dømt til ett års fengsel og til å betale 70.000 kroner i oppreisning til jenta i saken.

Dommen fra Europadomstolen i Strasbourg er enstemmig.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus