Tre års gruvepause for Store Norske på Svalbard

Gruvedrift i Svea på Svalbard. Foto: Tore Meek (NTB scanpix)
Gruvedrift i Svea på Svalbard. Foto: Tore Meek (NTB scanpix)

Store Norske skal innføre inntil tre års driftshvile i gruvevirksomheten i Svea-området. Regjeringen vil samtidig bidra med mer penger til gruveselskapet på Svalbard.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Store Norske:

  • Store Norske Spitsbergen Kulkompani (SNSK) ble etablert i 1916. Selskapet har hovedkontor i Longyearbyen på Svalbard.
  • Den norske stat eier 99,9 prosent av selskapet.
  • SNSK driver gjennom datterselskapet Store Norske Spitsbergen Grubekompani tre gruver på Svalbard og er den eneste norske kullprodusenten.
  • Hovedvirksomheten er i Sveagruva, om lag seks mil sørøst for Longyearbyen.
  • Selskapet har i den siste tiden slitt kraftig økonomisk på grunn av lave kullpriser.
  • 23. april i år ble det kjent at regjeringen går inn med 500 millioner kroner for å sikre driften ut 2016. Det skjer gjennom lån og kjøp av eiendommer.
  • 12. desember opplyste regjeringen at den har besluttet å innføre inntil tre års driftshvile i gruvevirksomheten i Svea-området. Samtidig bidrar de med 110 millioner kroner til selskapet neste år.


(Kilder: Store Norske Leksikon, Store Norske Spitsbergen Kulkompani, NTB)

Gruveselskapet opplyser i en pressemelding torsdag at det i løpet av neste år starter forberedelse til driftshvile i Svea og Lunckefjell fra årsskiftet 2016/2017. Planen er at driftshvile kan opprettholdes i inntil tre år, i påvente av at kullprisene skal bedre seg.

– Hensikten med driftshvile er å gi lokalsamfunnet noe lengre tid til å bygge opp nye næringer. Samtidig opprettholder vi muligheten for oppstart hvis markedet skulle ta seg opp. Vi har ingen garanti for at ikke forholdene forverrer seg. Som eier i Store Norske følger vi utviklingen tett. Vi vurderer situasjonen fortløpende, sier næringsminister Monica Mæland (H).

Les også: Økte avgifter – mer til klima og bistand

– Vi slipper mer usikkerhet

Store Norske vil samtidig øke aktiviteten i Gruve 7 ved Longyearbyen ved å gå fra ett til to skift fra andre kvartal neste år.

Administrerende direktør Wenche Ravlo i Store Norske sier de er positive til tiltaket, og at de er takknemlige for at det har blitt tatt en beslutning.

– Mange fryktet at vi ikke ville få en avklaring på den vanskelige situasjonen før etter nyttår. Derfor er jeg glad for at vi slipper ytterligere usikkerhet i julen, sier Ravlo.

Vil opprettholde bosetting

Regjeringen har besluttet å bidra med 110 millioner kroner til Store Norske neste år. Dette forutsetter imidlertid at Stortinget gir sitt samtykke.

– Det er viktig at vi opprettholder næringsaktivitet og bosetting på Svalbard. Gruveselskapet bidrar til et livskraftig samfunn i Longyearbyen. Pengene vil gi lokalsamfunnet bedre forutsetninger til å omstille seg, sier Mæland.

I april gikk regjeringen inn med 500 millioner kroner for å sikre driften ut 2016. Den norske stat eier 99,9 prosent av selskapet.

Les også: Klimasakens far vil vitne mot Norge

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus