Tre års gruvepause for Store Norske på Svalbard

Gruvedrift i Svea på Svalbard. Foto: Tore Meek (NTB scanpix)
Gruvedrift i Svea på Svalbard. Foto: Tore Meek (NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Store Norske skal innføre inntil tre års driftshvile i gruvevirksomheten i Svea-området. Regjeringen vil samtidig bidra med mer penger til gruveselskapet på Svalbard.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Store Norske:

  • Store Norske Spitsbergen Kulkompani (SNSK) ble etablert i 1916. Selskapet har hovedkontor i Longyearbyen på Svalbard.
  • Den norske stat eier 99,9 prosent av selskapet.
  • SNSK driver gjennom datterselskapet Store Norske Spitsbergen Grubekompani tre gruver på Svalbard og er den eneste norske kullprodusenten.
  • Hovedvirksomheten er i Sveagruva, om lag seks mil sørøst for Longyearbyen.
  • Selskapet har i den siste tiden slitt kraftig økonomisk på grunn av lave kullpriser.
  • 23. april i år ble det kjent at regjeringen går inn med 500 millioner kroner for å sikre driften ut 2016. Det skjer gjennom lån og kjøp av eiendommer.
  • 12. desember opplyste regjeringen at den har besluttet å innføre inntil tre års driftshvile i gruvevirksomheten i Svea-området. Samtidig bidrar de med 110 millioner kroner til selskapet neste år.


(Kilder: Store Norske Leksikon, Store Norske Spitsbergen Kulkompani, NTB)

Gruveselskapet opplyser i en pressemelding torsdag at det i løpet av neste år starter forberedelse til driftshvile i Svea og Lunckefjell fra årsskiftet 2016/2017. Planen er at driftshvile kan opprettholdes i inntil tre år, i påvente av at kullprisene skal bedre seg.

– Hensikten med driftshvile er å gi lokalsamfunnet noe lengre tid til å bygge opp nye næringer. Samtidig opprettholder vi muligheten for oppstart hvis markedet skulle ta seg opp. Vi har ingen garanti for at ikke forholdene forverrer seg. Som eier i Store Norske følger vi utviklingen tett. Vi vurderer situasjonen fortløpende, sier næringsminister Monica Mæland (H).

Les også: Økte avgifter – mer til klima og bistand

– Vi slipper mer usikkerhet

Store Norske vil samtidig øke aktiviteten i Gruve 7 ved Longyearbyen ved å gå fra ett til to skift fra andre kvartal neste år.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Administrerende direktør Wenche Ravlo i Store Norske sier de er positive til tiltaket, og at de er takknemlige for at det har blitt tatt en beslutning.

– Mange fryktet at vi ikke ville få en avklaring på den vanskelige situasjonen før etter nyttår. Derfor er jeg glad for at vi slipper ytterligere usikkerhet i julen, sier Ravlo.

Vil opprettholde bosetting

Regjeringen har besluttet å bidra med 110 millioner kroner til Store Norske neste år. Dette forutsetter imidlertid at Stortinget gir sitt samtykke.

– Det er viktig at vi opprettholder næringsaktivitet og bosetting på Svalbard. Gruveselskapet bidrar til et livskraftig samfunn i Longyearbyen. Pengene vil gi lokalsamfunnet bedre forutsetninger til å omstille seg, sier Mæland.

I april gikk regjeringen inn med 500 millioner kroner for å sikre driften ut 2016. Den norske stat eier 99,9 prosent av selskapet.

Les også: Klimasakens far vil vitne mot Norge