Tre ganger flere sjåfører i narkorus enn med promille

Ifølge Folkehelseinstituttet har 0,6 prosent av norske bilførere narkotika i blodet som tilsvarer mer enn 0,2 promille alkohol.
Ifølge Folkehelseinstituttet har 0,6 prosent av norske bilførere narkotika i blodet som tilsvarer mer enn 0,2 promille alkohol. Foto: Scanpix / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

For hver promillebilist, er det tre sjåfører som kjører i narkorus. Selv om det stadig skjer teknologiske fremskritt, mangler politiet gode verktøy for å få tatt dem.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge Folkehelseinstituttet har 0,6 prosent av norske bilførere narkotika i blodet som tilsvarer mer enn 0,2 promille alkohol, skriver VG. Dette er tre ganger flere enn dem som kjører med promille. Likevel er det den siste gruppen som i størst grad stoppes og straffes for ruskjøring. Det er fordi politiet mangler måleinstrumenter for å avsløre andre former for rus i trafikken

– Det er dårlig stelt på markedet for denne typen teknologi, konstaterer sjefen for Utrykningspolitiet, Runar Karlsen.

Les også: Tvillingbrødre (17) tatt for promillekjøring med kort tids mellomrom

I sommer kjøpte politiet inn utstyr som via spyttprøver kan avsløre rusmidler. Men selv om dette er det ypperste markedet kan tilby, har utstyret store mangler.

– En hurtigtest av spyttprøvene gi svar med en gang, men sier ikke noe om konsentrasjonen i blodet, og dermed ikke om personen faktisk er påvirket. Testen kan også i verste fall slå ut falskt positivt uten at det er brukt stoff i det hele tatt, forteller Hallvard Gjerde ved Folkehelseinstituttets avdeling for rusforskning.

I Norge kan man uansett ikke bli dømt basert på en spyttprøve. Loven krever blodprøver, og disse tar det i gjennomsnitt to uker å få svar på.