Tre ganger flere sjåfører i narkorus enn med promille

Ifølge Folkehelseinstituttet har 0,6 prosent av norske bilførere narkotika i blodet som tilsvarer mer enn 0,2 promille alkohol.
Ifølge Folkehelseinstituttet har 0,6 prosent av norske bilførere narkotika i blodet som tilsvarer mer enn 0,2 promille alkohol. Foto: Scanpix / NTB scanpix

For hver promillebilist, er det tre sjåfører som kjører i narkorus. Selv om det stadig skjer teknologiske fremskritt, mangler politiet gode verktøy for å få tatt dem.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge Folkehelseinstituttet har 0,6 prosent av norske bilførere narkotika i blodet som tilsvarer mer enn 0,2 promille alkohol, skriver VG. Dette er tre ganger flere enn dem som kjører med promille. Likevel er det den siste gruppen som i størst grad stoppes og straffes for ruskjøring. Det er fordi politiet mangler måleinstrumenter for å avsløre andre former for rus i trafikken

– Det er dårlig stelt på markedet for denne typen teknologi, konstaterer sjefen for Utrykningspolitiet, Runar Karlsen.

Les også: Tvillingbrødre (17) tatt for promillekjøring med kort tids mellomrom

I sommer kjøpte politiet inn utstyr som via spyttprøver kan avsløre rusmidler. Men selv om dette er det ypperste markedet kan tilby, har utstyret store mangler.

– En hurtigtest av spyttprøvene gi svar med en gang, men sier ikke noe om konsentrasjonen i blodet, og dermed ikke om personen faktisk er påvirket. Testen kan også i verste fall slå ut falskt positivt uten at det er brukt stoff i det hele tatt, forteller Hallvard Gjerde ved Folkehelseinstituttets avdeling for rusforskning.

I Norge kan man uansett ikke bli dømt basert på en spyttprøve. Loven krever blodprøver, og disse tar det i gjennomsnitt to uker å få svar på.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus