To hus totalskadd i trehusbrann i Kristiansand

To gamle trehus ble totalskadd i brannen i den verneverdige trehusbebyggelsen i Posebyen i Kristiansand tirsdag morgen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Brannen i Posebyen startet i en trebygning i Holbergs gate 46 like før klokka 6 – så tidlig at de fleste fortsatt lå og sov. Brannmannskapene kom raskt på plass, og det var tidlig klart at de hadde klart å begrense brannen til bygningen der brannen oppsto og den ene nabobygningen.

De gamle trehusene i Posebyen ligger kloss inntil hverandre. Det er mange leiligheter i husene og faren var stor for at flammene ville spre seg til flere bygninger i den verneverdige bebyggelsen midt i Kristiansand sentrum.

Ingen skadd

Ifølge Fædrelandsvennen var røyken synlig over store deler av byen mens slukkingsarbeidet pågikk for fullt tirsdag morgen.

Til alt hell begrenset brannen seg til de to bygningene, og ingen personer pådro seg skader.

– 18 personer er evakuert, men ingen av dem er fysisk skadd, kunne Agder politidistrikt opplyse to og en halv time etter at brannen startet.

Presse og andre tilskuere ble tidlig bedt om å forlate området på grunn av all røyken. Mange skuelystne trakk ut i gatene og fulgte spent med på slukkingsarbeidet.

Overvåking

Posebyen er betegnelsen på den eldre trehusbebyggelsen mellom Elvegata og Festningsgata i Kristiansand. Den verneverdige bydelen er den eneste som sto igjen etter den store bybrannen i Kristiansand i 1892.

Brannsjef Jan Røilid opplyser at de allerede tirsdag skulle installere varmesøkende kameraer over Posebyen.

– Dette er noe vi har planlagt over tid, men vi begynner allerede nå å installere kameraene. Dette er første gangen vi installerer slike kameraer i Kristiansand, og de har lignende innretninger for å overvåke trehusene i Trondheim og gamle Stavanger, sier Røilid til VG

Ifølge Posebyen vel stammer navnet Posebyen muligens fra det franske navnet repos, som betyr hvile. Innbyggerne i denne delen av byen tjente nemlig gode penger på losji av soldater fra festningene.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus