Reineiere vil stoppe gruvedrift i Finnmark

Reinsdyr er blant dyra som har vanskeleg for å få tak i mat når regnet trenger gjennom snøen og frys på bakken.
Reinsdyr er blant dyra som har vanskeleg for å få tak i mat når regnet trenger gjennom snøen og frys på bakken. Foto: Stian Lysberg Solum / NPK

Reineiere vil gå rettens vei for å stanse den planlagte kobbergruva til gruveselskapet Nussir.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Miljødirektoratet sa i forrige uke ja til at det kan startes gruvedrift i Kvalsund og deponering i Repparfjorden. En av Norges lengste trekkveier for 10.000 reinsdyr kan stanse den planlagte gruva, som ligger midt i reinbeitedistriktet Fiettar i Kvalsund kommune i Finnmark, skriver Dagens Næringsliv.

Reineierne mener gruveplanene ødelegger for reindriften og varsler rettssak for å stanse gruva, som de mener er i strid med menneskerettighetene.

– Det er ikke med glede vi stanser et så stort prosjekt som denne gruva. Reindriften har i ti år hatt dialog med gruveselskapet, men har ikke blitt hørt. Det eneste som står igjen nå er å gå rettens vei for å stanse gruva, sier Ragnhild Marit Sara, juridisk rådgiver for reinbeitedistriktet.

Hun mener malmbryting i Nussir truer eksistensgrunnlaget til reindriften, som hun sier «har eksistert i området i flere hundre år».

Nussir har fått tillatelse til produksjon av 50.000 tonn kobberkonsentrat per år. Ifølge Dagens Næringsliv mener selskapet kobberforekomsten har en verdi på opp mot 40 milliarder kroner.