Venstre-leder: – Glem Lofoten

Venstre-leder Trine Skei Grande sier utvinning av olje og gass i Lofoten aldri kommer til å skje.
Venstre-leder Trine Skei Grande sier utvinning av olje og gass i Lofoten aldri kommer til å skje. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Venstre-leder Trine Skei Grande sier oljebransjen bare kan glemme Lofoten etter Parisavtalen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Utvinning av olje og gass i Lofoten kommer aldri til å skje, sier Grande til Dagbladet.

Hun viser til at målet om å begrense temperaturøkning til 1,5 grader gjør at alle norske planer for utvinning av olje og gass må revideres.

– Det å åpne nye felt i Lofoten og Vesterålen for å utvinne olje og gass ville vært å lure industrien med på en satsing som aldri vil vare. Det ville gitt svært kortvarige arbeidsplasser, sier Grande.

– Like stor interesse

Administrerende direktør Karl Eirik Schjøtt-Pedersen i Norsk olje og gass mener oljebransjens interesse for å utvinne olje i Barentshavet, Lofoten og Vesterålen er like stor som før klimaavtalen ble inngått, og at sjansene for at det vil bli oljeboring heller ikke er endret.

Schjøtt-Pedersen peker på at Europa vil være avhengig av norsk gass for å nå klimamålene og unngå bruk av europeisk kull. Han sier løsningen ligger i å gjøre norsk olje og gass renere.

Klima- og miljøminister Tine Sundtoft (H) er enig med Schjøtt-Pedersen i at norsk gass blir viktig for å fase ut kull. Likevel understreker hun at norsk oljeproduksjon ikke kan fortsette på samme måte som før.

– Norsk olje og gass forsvinner ikke de første ti årene, men de mest CO2-intensive feltene blir ikke lønnsomme. Det kommer til å være helt andre lønnsomhetsberegninger etter Parisavtalen, sier Sundtoft til NRK.

Sundtoft ønsket ikke å svare konkret på om utvinning av olje og gass i Lofoten ikke lenger blir aktuelt etter at klimaavtalen ble vedtatt lørdag.

Les også: Krav om norsk oljestopp møtt med kald skulder

Avviser stans

Etter at Parisavtalen ble vedtatt lørdag, kom det krav både fra miljøbevegelsen og flere politiske partier om at 23. konsesjonsrunde i Norge blir skrinlagt, og at letingen etter mer olje på norsk sokkel stanser. Det blir avvist at landets tre største partier.

– Vi kommer til å fortsette med olje og gass, men vi skal også ha flere jobber i andre sektorer fremover, sa statsminister Erna Solberg (H) til NTB søndag.

Hvis norsk petroleumsaktivitet blir stengt ned, blir den erstattet av produksjon i andre land med høyere utslipp, fremholdt Frps klimapolitiske talsmann Oskar Grimstad.

– Frps anbefaling er derfor full fart for norsk olje og gass framover for å nå målene i Parisavtalen, sier han.

Ap-leder Jonas Gahr Støre til sa NTB at olje- og gassektoren må regne med færre og dyrere kvoter, konkurranse fra fornybar energi og forventninger om kutt i utslippene. Samtidig la han til at 23. konsesjonsrunde er i gang og skal gjennomføres.

23. konsesjonsrunde gjelder leteblokker i Norskehavet og Barentshavet sør og sørøst.

Les også: Bellona: Kan være «game over» for norsk olje og gass

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus