– 49-åring fra Profetens Ummah har sluttet seg til IS

Norsk-algeriske Omar Cheblal ble utvist fra Norge i mars 2014 fordi han skal være en trussel mot rikets sikkerhet. Nå er han blitt IS-kriger, melder VG.
Norsk-algeriske Omar Cheblal ble utvist fra Norge i mars 2014 fordi han skal være en trussel mot rikets sikkerhet. Nå er han blitt IS-kriger, melder VG. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

En 49-åring som i flere år var talsmann for islamistgruppen Profetens Ummah i Oslo, har sluttet seg til IS, skriver VG.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

En 49-åring som i flere år var talsmann for islamistgruppen Profetens Ummah i Oslo, har sluttet seg til IS, skriver VG.

Norsk-algeriske Omar Cheblal ble utvist fra Norge i mars 2014 fordi han er en trussel mot rikets sikkerhet. Nå er han blitt IS-kriger, melder VG, som offentliggjør et bilde av 49-åringen der han poserer med automatvåpen foran IS-flagget. Bildet er trolig tatt i Irak.

VG skriver at det er uvisst om Cheblal har deltatt i stridshandlinger.

– Dette er en drøm som har gått i oppfyllelse, og jeg ser på det som en gave fra Allah, skriver 49-åringen i en uttalelse til VG via den sunnimuslimske islamistgruppen Profetens Ummah som har base i Oslo.

Profetens Ummah bekrefter

PST ønsker verken å bekrefte eller avkrefte at 49-åringen har sluttet seg til ekstremistgruppen IS. Det gjør imidlertid den midlertidige talsmannen «Abu Arijon» i Profetens Ummah.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg kan bekrefte, etter samtaler med Omar Cheblal, at han har valgt å slutte seg til Islamsk Stat, sier talsmannen til VG. Han ønsker ikke å stå fram med sitt egentlige navn.

Han forteller at Cheblal for tiden oppholder seg i den irakiske delen av kalifatet, og at 49-åringen dro til Irak for å vise fram det han opplever som hykleri fra den norske staten.

– Propaganda

Talsmannen har følgende forklaring på at Profetens Ummah ønsker å få fram at Cheblal har sluttet seg til IS:

– Omar Cheblal vil forklare verden og den norske befolkningen at vestlig media driver med propaganda og sprer misvisende informasjon for å vise den såkalte «sannheten» om Islamsk Stat.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norsk-algeriske Omar Cheblal ble utvist fra Norge i mars i fjor fordi norske myndigheter fryktet at han eller islamistmiljøet på Østlandet som han er tilknyttet, var i stand til å gjennomføre aksjoner mot «grunnleggende nasjonale interesser» – utgjøre en trussel mot rikets sikkerhet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I varetekt

Profetens Ummahs opprinnelige talsmann og profilerte ansikt utad, 30 år gamle Ubaydullah Hussain, sitter nå i varetekt etter at politiet siktet ham for å ha rekruttert fremmedkrigere til IS. Hussain er også siktet for å ha truet et vitne i Rolfsen-saken til å endre sin forklaring.

I forbindelse med etterforskningen av filmskaper Ulrik Imtiaz Rolfsen ble det avdekket at Hussain reiste til Göteborg sammen med en 18 år gammel mann som etter PSTs syn skulle reise videre for å slutte seg til IS i Syria. Mannen er en av personene Hussain skal ha rekruttert, ifølge PST.

Hussain ble varetektsfengslet sist torsdag, men nekter straffskyld.

I Hussains fravær sier den fungerende talsmannen for ekstremistgruppen i Oslo på sin side at rekruttering til IS i praksis er umulig, og at Cheblal er et eksempel på en person som har reist av egen fri vilje og bevissthet