Sivile beskutt på Forsvarets skytefelt

To sivile konsulenter som var på miljøoppdrag i et skytefelt ble beskutt. Politiet henla saken etter to uker.
To sivile konsulenter som var på miljøoppdrag i et skytefelt ble beskutt. Politiet henla saken etter to uker. Foto: Forsvarets mediearkiv
Artikkelen fortsetter under annonsen

To konsulenter ble beskutt med skarp ammunisjon da de gjorde miljøundersøkelser på Terningmoen. Hverken Forsvaret eller politiet har klart å finne de ansvarlige.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

To sivile menn som var innleide konsulenter for Forsvarsbygg, kunne ha mistet livet på jobb i fjor høst.

– Jeg vil tro skuddene var fra en Krag eller noe, sier en av de to konsulentene Jan Voldmo, til ABC Nyheter, om skuddene som føk rundt dem.

Han har selv bakgrunn fra Forsvaret, og tror ikke det var militært personell eller utstyr som var involvert i den livsfarlige hendelsen 1. oktober, men saken er først nylig gransket ferdig av Forsvaret som har offentliggjort enkelte dokumenter.

I vaktrapporten fra daghavende offiser på Terningmoen beskrives den dramatiske episoden som rammet konsulentene, slik:

«De drev med grunnvannsprøver og hadde vært ute på myra på bane 27 da det hadde slått ned ett skudd rett ved dem. Så nærme at NN (anonymisert av red.) ble våt i ansiktet der han satt på huk. De hadde så løpt til bilen for å komme seg i skjul», skriver vakthavende.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Terningmoen militærleir i Elverum utgjør, sammen med Rena leir, Hærens hovedbase i Sør-Norge - Østerdal Garnison.

I dette området, Forsvarsbyggs renseanlegg ved skytebane 27, jobbet de to da skuddene kom. I fire konstruerte dammer samles forurensning som analyseres. Øverst til venstre sees en del av målområdene på skytebanen. Foto: Forsvarsbygg
I dette området, Forsvarsbyggs renseanlegg ved skytebane 27, jobbet de to da skuddene kom. I fire konstruerte dammer samles forurensning som analyseres. Øverst til venstre sees en del av målområdene på skytebanen. Foto: Forsvarsbygg

– Det er veldig bra at dette gikk godt. Vi må ta lærdom av det og ta det med videre, sier Forsvarsbyggs miljøleder, Torild Jørgensen, som ikke er kjent med noen lignende hendelser fra tidligere.

– Jeg ønsker å legge bak meg det der, sier Jan Voldmo.

Den andre konsulenten, som ikke ønsker å stå fram med navn, ønsker ikke å kommenterer hendelsen:

– Jeg ønsker nok ikke å si noe, sier han til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sjefen for hans avdeling ved Norges geotekniske institutt (NGI), Paul Cappelen, sier selskapet er ferdig med saken og at de ikke vil uttale seg ytterligere om det som skjedde.

Utstrakt sambruk

Terningmoen skyte- og øvingsfelt er 25 kvadratkilometer stort og benyttes av flere skytterlag og organisasjoner. All aktivitet i området skal koordineres gjennom en egen skytefeltadministrasjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I Forsvarets egen gjennomgang etter nestenulykken, heter det at «mye av merkingen er gammel og utslitt», og at skiltingen også er «mangelfull».

Både Voldmo og hans kollega denne dagen, hadde på seg godt synlig og oransje farget arbeidstøy da de gikk inn på området ved skytebanen. De hadde også forsikret seg om at all planlagt skyting var avsluttet for dagen.

Les også: Salgssjef i Forsvaret gransket egne salg

De arbeidet begge på oppdrag for Forsvarsbygg da miljøundersøkelsene satte dem i livsfare. Klokken 13 hadde de avklart med ansvarlig befal når dagens skyting var ferdig, og en halv time etter avtalt tid kjørte de inn på skytebanen i en godt synlig bil, som det heter i Forsvarsbyggs anmeldelse til politiet.

Administrerende direktør Frode Sjursen anmeldte saken to uker etterpå fordi man så «svært alvorlig på skyteepisoden som fremstod som skremmende og truende på personellet som var tilstede».

Artikkelen fortsetter under annonsen

I anmeldelsen skriver Forsvarsbyggs sjef også at «skytingen kunne også medført alvorlig skade på personer og det er viktig at dette etterforskes og at det reageres overfor gjerningspersonene slik at slike skyteepisoder ikke skjer igjen».

Artikkelen fortsetter under annonsen

Henlegges uten etterforskning

Forsvarsbyggs miljøleder Torild Jørgensen sier at man ikke tror noen fra Forsvaret var involvert i hendelsen, og at det ikke pågikk noen militær aktivitet i nærheten av skytefeltet denne dagen.

– Og uansett hvem som skjøt, så skulle man ha hatt godkjennelse fra skytefeltadministrasjonen først. Det kreves uansett tillatelse til å skyte, sier hun.

Men politiet i Hedmark velger å ikke etterforske saken. De henlegger den etter bare femten dager.

– Det ble ikke tatt noen etterforskningsskritt. Man fant at det ikke var rimelig grunn til å etterforske om det var noe straffbart forhold, sier Kari-Anne Dobloug, kommunikasjonsrådgiver ved Hedmark politidistrikt, til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er ikke første gang det skjer livstruende ulykker på Terningmoen.

I januar i år ble en krigsskolekadett (19) alvorlig skadd i en skyteulykke, og to år tidligere ble en skadet sa en skarp håndgranat gikk av under øvelse.

Og før det fikk Forsvaret en millionbot etter at en soldat ble skutt tre ganger i overarmen av en MG-3.

Les også: Millionbot etter alvorlig skyteuhell

I Forsvarsbyggs anmeldelse beskrives et møte mellom de to beskutte og tre sivile som var inne på området og skjøt med hagle.

Disse skal ha sagt til de to konsulentene at de hadde hengt opp en lapp ved administrasjonsbygget om skytingen.

Men de tre potensielle vitnene er ikke avhørt av politiet som ikke gjorde noe ut over å vurdere anmeldelsen fra Forsvarsbygg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ukjente biler i området

I tillegg beskriver vakthavende offiser ved Terningmoen, ytterligere to biler i området som heller ikke blir undersøkt nærmere.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I sin vaktrapport, som ABC Nyheter har fått tilgang på, forteller rittmesteren om at han blir oppringt av politiet som har «fått telefon fra en panisk kjemiker på skytefelt 27 som mente han hadde blitt skutt etter».

Offiseren er da på streifrunde på Løten, men returnerer med kjøretøyet og setter så i marsj mot bane 27. Han skriver at på veien «møtte vi to biler som kjørte ut fra pistolbanen, men gjorde ikke noe i forhold til dem».

Les også: KrF-politiker slår alarm om sex-språk i Forsvaret

Forsvaret satte selv ned en granskningskommisjon etter hendelsen, men den har hovedsaklig konsertert seg på å avdekke egen rutinesvikt og forbedringer av instrukser og annet.

Etter det ABC Nyheter kjenner til skal ingen av de to som ble beskutt ha fått noen psykiske eller fysiske men av saken.