Jern-Erna gnagde seg gjennom 7600 meter fjell

Artikkelen fortsetter under annonsen

Slik så det ut da tunnelboremaskinen Jern-Erna kom seg gjennom 7,5 km fjell i Nordland. Se video.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det nordnorske entreprenørselskapet Leonhard Nilsen og sønner (LNS) sier 10. desember 2015 blir stående som en merkedag.

Fakta om Jern-Erna (maskinen, altså):

Det kraftige arbeidsjernet kom i 60 ulike kontainere til kai i Mo. Derfra ble hun fraktet med politieskorte til anlegget i Røssåga. Det tok tre måneder sette sammen den enorme maskinen. Borehodet har en diameter på 7,23 meter og selve maskinen har en vekt på 900 tonn. Med bakrigg og conveyorbelte er vekten 1700 tonn. Maskinen er spesialtilpasset dette prosjektet og vil nå bli demontert og rygget ut.

Prosjektet består Øvre Røssåga ca. 5 km og Nedre Røssåga ca. 14 km tunnel. Av dette er rundt 7,5 km fullprofilboret med tunnelboremaskin (TBM). Det er også sprengt en kraftstasjon i fjell. Byggherre er Statkraft. Prosjektet er ferdig i 2017. Dette er en utvidelse av eksisterende anlegg som ble bygd på 50- og 60-tallet.

Torsdag ettermiddag var det nemlig gjennomslag for tunnelboremaskinen Jern-Erna, som har spist seg gjennom 7652,7 meter med stein i forbindelse med utbyggingen av Nedre Røssåga kraftverk i Nordland. Det er første gang på 20 år at en tunnelboremaskin får gjennomslag her til lands.

– Mannskapet leverte et perfekt gjennomslag, skriver LNS i en pressemelding.

Maskinen kom ifølge LNS ut 18 meter under bakken, og de siste 1,6 meterne ble boret med tilskuere fra både ledelsen i LNS, Statkraft og maskinleverandør Robbins.

Jern-Erna startet sin ferd gjennom fjellet i 2014 og har nå fullført sine 7,5 km.

– Tradisjonelt har slike maskiner et kvinnenavn og vi valgte Jern-Erna fordi det er innarbeidet, og beskriver en drivkraftig dame som har gjennomslagskraft i det hun holder på med, og det kan vi trygt si om denne maskinen også. Dette med tillatelse fra Statsministerens kontor, skriver informasjonsansvarlig Brita Erlandsen i LNS i pressemeldingen.

At virkelighetens Jern-Erna leder den borr-gerlige regjeringen og attpåtil er fra Bergen gjør navnet enda mer treffende.

Utbyggingen av Nedre Røssåga kraftverk i Nordland øker produksjonen med 200 GWh og tilsvarer nok strøm til 10.000 husstander.