Tvillingbror til død jente også syk

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tvillingbroren til den ti måneder gamle jenta som onsdag kveld døde på syhuset i Elverum, skal være svært syk. Tvillingparet har bodd på Haslemoen asylmottak i Våler i Hedmark i et par måneder sammen med sine foreldre.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er ikke mistanke om noe kriminelt i forbindelse med dødsfallet, men politiet er pålagt å etterforske saken når barn dør.

Politiadvokat Henning Klauseie i Hedmark politidistrikt opplyser til NTB at jenta bodde på mottaket sammen med foreldrene fra Syria. Familien kom til Norge for rundt to måneder siden. Den lille jenta ble innlagt på sykehuset på dagtid onsdag etter først å ha vært innom legen.

– Politiet etterforsker saken for å bringe dødsårsaken på det rene. Jenta vil bli obdusert fredag formiddag, opplyser Klauseie.

Det er lensmannen i Våler som etterforsker saken.

Etterforskningsplikt

– Politiet har en lovpålagt etterforskningsplikt i saker hvor barn under 18 år dør uventet. Politiets undersøkelser tyder på at dødsfallet er knyttet til helsemessige årsaker, opplyser politiet i en pressemelding torsdag ettermiddag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge en kilde Dagsavisen har snakket med på mottaket, som kjenner familien, har foreldrene gjentatte ganger de to siste ukene oppsøkt helsetjenesten med bekymring for barna og bedt om at de måtte bli undersøkt av lege og sendt på sykehus.

– Det har gått et virus på mottaket med forkjølelse hoste og feber. De to søsknene har vært syke i to uker, forteller syriske Mohammad til Dagsavisen

– De fikk beskjed om at dette går over av seg selv, at det ikke var nødvendig med antibiotika, at det holder med hostesaft og paracetamol, sier han.

Han opplyser at jentas tvillingbror fortsatt er innlagt på Elverum Sykehus og er veldig dårlig.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ukjent for ledelsen

– Dette er en svært tragisk hendelse som går sterkt inn på alle. Våre tanker går til familien og pårørende, sier Ola Cato Lie, mottaksleder ved Haslemoen transittmottak i en pressemelding.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han sier til Dagsavisen det er helt ukjent for ham at foreldrene gjentatte ganger skal ha bedt om at barnet måtte bli innlagt på sykehus

– Foreldrene oppsøkte helsetjenesten med det syke barnet onsdag morgen. Legen var alene på vakt og fikk det syke barnet innlagt på Innlandet Elverum sykehus. Sykehuset ligger bare et par kilometer unna, så det kan ikke ha tatt lang tid, sier Lie.

Det bor omkring 700 personer på Haslemoen asylmottak, som har plass til i alt 900 asylsøkere. Våler kommune har et eget helseteam tilgjengelig på Haslemoen transittmottak i kontortiden.

Norsk Folkehjelp overtok driften av Haslemoen transittmottak for asylsøkere i februar i år.