Aktor ber retten ikke være redde for strenge straffer for IS-tiltalte

De tre ble i tingretten – som de første i Norge – dømt etter den nye terrorparagrafen 147d om forbud mot å «danne, delta i, rekruttere medlemmer eller yte økonomisk eller annen materiell støtte til en terrororganisasjon». Bestemmelsen har en strafferamme på seks år.
De tre ble i tingretten – som de første i Norge – dømt etter den nye terrorparagrafen 147d om forbud mot å «danne, delta i, rekruttere medlemmer eller yte økonomisk eller annen materiell støtte til en terrororganisasjon». Bestemmelsen har en strafferamme på seks år. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Påtalemyndigheten ber retten heve det de mener er for lave straffer fra tingretten for tre menn som er tiltalt for å ha støttet og kjempet for IS i Syria.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De tre mennene, en 31 år gammel norsksomalier og et brødrepar på 29 og 26 år med kosovoalbansk bakgrunn, ble dømt til henholdsvis fire år og tre måneder, fire år og ni måneder og sju måneder i Oslo tingrett i mai.

Under ankesaken i Borgarting lagmannsrett tirsdag, oppfordret statsadvokat Frederik G. Ranke retten om å heve straffen for alle tre.

– Vi snakker om to personer som har gjort væpnet tjeneste for den verste terrororganisasjonen som verden noen gang har sett, en organisasjon som til og med er for ekstrem for al-Qaida, uttalte Ranke om de to hovedtiltalte.

Historisk dom

De tre ble i tingretten – som de første i Norge – dømt etter den nye terrorparagrafen 147d om forbud mot å «danne, delta i, rekruttere medlemmer eller yte økonomisk eller annen materiell støtte til en terrororganisasjon». Bestemmelsen har en strafferamme på seks år.

Påtalemyndigheten mener at normaltilfellet for å overtre denne bestemmelsen bør ligge på fire år, og mener forholdene de to hovedtiltalte er tiltalt for ligger langt over «normaltilfellet».

– Dersom det skulle dukke opp verre saker, må det være rene terrorhandlinger som vi fullt ut kan bevise, og da er vi over i andre bestemmelser. Så retten må ikke være redd for å bruke skalaen fullt ut, oppfordret Ranke.

Han ba også om strenge straffer for å skremme andre fra å verve seg som fremmedkrigere.

– For hardbarkede jihadister vil dette kanskje ikke ha så mye å si, men det er også eventyrlystne som befinner seg i gråsonen, uttalte han.

Fersk rapport fra Amnesty: IS fører krig med våpen fra Vesten

Pakke til IS-bror

Påtalemyndigheten opprettholdt påstanden fra tingretten om fengsel i fem år for de to hovedtiltalte for å ha kjempet med våpen for IS i Syria. 29-åringen er i tillegg tiltalt for å ha vært delaktig i å forsøke å sende en pakke med stridsbekledning og annet utstyr til en bror som kjempet for IS i Syria, slik at påstanden samlet endte på fem år og tre måneder for han.

For 26-åringen, 29-åringens lillebror, ber påtalemyndigheten om ett år og én måned for å ha medvirket til den samme forsendelsen, samt for brudd på våpenlovgivningen. Pakken var ment til en tredje bror, IS-krigeren Egzon Avdyli, som senere ble drept i kamp i Syria.

Les også: USA ber Norge delta i krigen mot IS i Syria

Humanitært arbeid

De tre tiltalte nekter straffskyld. De to hovedtiltalte hevder de ikke kjempet, men bedrev humanitært arbeid i Syria. Det tror ikke påtalemyndigheten på.

En rekke uttalelser i eposter og i avlyttede telefonsamtaler, samt bildemateriale underbygger at de kjempet med våpen for ekstremistgruppen IS, ifølge påtalemyndigheten.

Ankesaken fortsetter utover dagen tirsdag med prosedyrer fra forsvarerne.

Les også:

Hevder IS-medlemmer har inntatt Thailand

– Norge kan ha importert olje fra IS

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus