Varsler om pillerot i Oslos eldreomsorg

40 prosent av avvikene ved Oslos sykehjem gjelder medisinering viser en gjennomgang Dagsavisen har gjort. Foto: Gorm Kallestad (NTB scanpix)
40 prosent av avvikene ved Oslos sykehjem gjelder medisinering viser en gjennomgang Dagsavisen har gjort. Foto: Gorm Kallestad (NTB scanpix)

40 prosent av avvikene fra sykehjemmene i Oslo gjelder medisiner. Mange melder også ifra om lav bemanning, viser en gjennomgang Dagsavisen har gjort.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det er altfor mange eldre som går på for mange og feil medikamenter. Konsekvensene kan være mange. Fra at den eldre blir sløv eller mister matlyst, til dødsfall, sier pasientombud Anne-Lise Kristensen

Dagsavisen har fått tilgang til avviksmeldinger i Oslos eldreomsorg fra 1. januar til 31. august. 3.580 avvik er fra 20 kommunale sykehjem, og 951 avvik er fra de åtte private sykehjemmene i kommunen.

Les også: – Eksperimentell medisin bremser aldringsprosessen i mus

Ifølge avisens gjennomgang gjelder 40 prosent av avvikene medisiner. Sykehjemsetaten har selv bestemt at medikamentelle avvik skal kategoriseres som alvorlig. Mange ansatte setter feilmedisineringen i sammenheng med dårlig bemanning. «Det skal ikke være lov å ha aleneansvar for 32 pasienter som sykepleier», skriver en sykepleier i et av avvikene.

Dagsavisen skriver at 2.000 av avvikene er kategorisert med høy alvorlighetsgrad.

Les også: Oslo Ap lover bedre eldreomsorg med eiendomsskatt

Personvernpolicy