Sanner og Lien besøker flomrammet område

Parkeringsplassen foran kommunehuset i Bjerkreim lå under vann søndag. Nå er vannstanden på vei tilbake ifølge politiet. Foto: Torstein Bøe (NTB scanpix)
Parkeringsplassen foran kommunehuset i Bjerkreim lå under vann søndag. Nå er vannstanden på vei tilbake ifølge politiet. Foto: Torstein Bøe (NTB scanpix)

Egersund ble hardt rammet av ekstremværet Synnes herjinger. Tirsdag reiser olje- og energiminister Tord Lien (Frp) og kommunalminister Jan Tore Sanner (H) til byen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Eigersund kommune satte full beredskap da ekstremværet slo inn i helgen, og en rekke hus ble evakuert. Mandag kunne imidlertid kommunen opplyse at alle hus er frigitt.

Under sitt besøk til Egersund tirsdag ettermiddag vil Lien og Sanner få en orientering fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) og kommunen. Blant annet vil de også besøke Lundeåne bo- og servicesenter, som ble tømt for beboere på grunn av uværet.

– Alle som ble evakuert, har vist stor velvilje og forståelse. Røde Kors, Heimevernet og Sivilforsvaret har også gjort en fantastisk jobb med å bistå kommunen og andre aktuelle myndigheter, sier ordfører Odd Stangeland (Ap) i Eigersund til VG.

Skademeldinger

Flomfaren var mandag ettermiddag senket fra rødt til oransje nivå for Rogaland og Vest-Agder, og NVE opplyser at vannføringen vil fortsette å synke. Uværet på Sør- og Vestlandet har imidlertid ført til at det er kommet inn skademeldinger på mange millioner kroner.

Forsikringsselskapet Gjensidige har alene registrert over 100 skader til en antatt kostnad av om lag 10 millioner kroner.

– Dette tallet kommer til å stige kraftig, sier informasjonssjef Arne Voll i en pressemelding. Han anslår at snittprisen per skade ligger på 100.000 kroner og opplyser at alt tilgjengelig mannskap er satt inn for å registrere og taksere skadene.

Det er først og fremst flomskader folk melder inn, ifølge Tryg Forsikring.

– Vi har fått meldt inn et hundretalls skader gjennom helgen, og det vil bli flere i dag. Det er flest i sørlige deler av Rogaland og i Agder, sa pressetalsmann i Tryg Forsikring Toralf Rutledal tidligere mandag.

Forsikringsselskapet ventet flere meldinger utover dagen, blant annet som følge av strømbrudd eller overbelastede avløpssystemer.

Mellom 100 og 120 skademeldinger hadde også nådd forsikringsselskapet IF.

– Skadene renner inn, sier assisterende informasjonsdirektør i IF, Emma Elisabet Vennesland, til P4.

Les også: Flomoffer: – Det er ikke noe vi kan gjøre

På retrett

I Kvinesdal kommune sto flere bolighus i fare for å bli tatt av de enorme vannmassene søndag kveld, men beboerne kunne puste lettet ut mandag morgen da det ble klart at vannstanden var på vei tilbake.

Både i Hellelandselva i Eigersund og Bjerkreimselva i Bjerkreim kommune ble det målt større vannføring en noen gang tidligere. Store vannmengder i førte til at Vikeså i Bjerkreim sto under vann.

Til tross for et opphold i nedbøren mandag, kommer det både vind og regn på Vestlandet i dagene framover.

– Det blir imidlertid ikke de samme mengdene som i helgen, opplyser meteorolog Berit Hagen til NTB.

Sjekk været der du er

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus