Tranby-saken: Enken anker drapsdommen til Høyesterett

Advokatene Anders Westeng og Hilde Marie Ims anker lagmannsrettens drapsdom i Tranby-saken til Høyesterett. Her er de to i Borgarting lagmannsrett.
Advokatene Anders Westeng og Hilde Marie Ims anker lagmannsrettens drapsdom i Tranby-saken til Høyesterett. Her er de to i Borgarting lagmannsrett. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Den 54 år gamle kvinnen som er dømt til 21 års fengsel for drapet på Per Gunnar Asheim (57), anker dommen til Høyesterett.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Borgarting lagmannsrett dømte henne til lovens strengeste straff, fengsel i 21 år. Fagdommerne mener det ikke er mulig at Asheim døde ved en ulykke eller ble drept av en ukjent gjerningsmann. Forsvarernes hypotese om at 57-åringen tok sitt eget liv samtidig som han arrangerte det slik at kona skulle bli mistenkt og dømt for drap, anser de som en umulighet.

– Hun har bestemt seg for å anke til Høyesterett, sier en av kvinnens to forsvarere, advokat Anders Westeng, til NTB.

Westeng og hans kollega Hilde Marie Ims vil nå arbeide videre med saken. De har to ukers ankefrist.

– Jeg konstaterer at lagmannsretten mener at kvinnene er skyldig i drap, men da uten at retten har kunnet si noe nærmere om når, hvor eller hvordan dette drapet skal ha skjedd. Dette har heller aldri politiet klart i denne saken, til tross for massiv etterforskning. Jeg stiller meg undrende til om en slik begrunnelse for å dømme et menneske for drap kan bli stående, sier advokaten.

Bakgrunn: Enken dømt til løvens strengeste straff

3,6 millioner

Aktor, statsadvokat Trude Elisabeth Sparre, sier til NTB at det ikke var uventet at dommen blir anket.

– Det er hennes fulle rett. Jeg avventer støtteskrivet. Det blir interessant å se hva som er begrunnelsen for anken, sier hun.

Sparre sier videre at aktoratet er tilfreds med at lagmannsretten utmåler den straffen som er i tråd med påstanden de la ned.

Helena Asheim (54) ble frikjent for drapet i Drammen tingrett, men påtalemyndigheten anket, og lagmannsretten kom altså til motsatt konklusjon etter sju ukers hovedforhandling.

Hun har hele tiden nektet straffskyld for tiltalen om at hun drepte sin ektemann på Tranby i Buskerud påsken 2013. Frontline-direktøren ble funnet død i en utbrent bil på en parkeringsplass i Lier.

54-åringen er også dømt til å betale drøyt 3,6 millioner kroner i oppreisning og erstatning for tap av forsørger til barna. Hun fradømmes retten til forsikringsytelser, arv og til å sitte i uskiftet bo.

Lagmannsretten er enig med aktor i at det overlagte drapet isolert sett tilsier en fengselsstraff på 19 år. Retten mener fengsel i tre og et halvt år er passende for mishandling av barna og ektemannen, som hun også ble dømt for, og halvannet år for påvirkning av vitner. Det er litt lavere enn aktors påstand, men samlet sett blir straffeutmålingen den samme, altså 21 år.

Skjerpende momenter

Retten sier at det overlagte drapet veier klart tyngst og legger til at brannen er et skjerpende moment, enten Per Gunnar Asheim var i live eller ikke da hun tente på bilen.

Lagmannsretten er ikke i tvil om at Helena Asheim ble svært oppbrakt over at ektemannen på et møte i Fylkesnemnda støttet barnevernets krav om omsorgsovertakelse av barna bare dager før han ble funnet død.

Retten støtter aktoratet som mener at hun kjøpte en elektrisk kaffekvern som hun brukte til å lage en kraftig bedøvende pillecocktail. Videre i at hun på en eller annen måte fikk mannen til å innta disse stoffene sammen med alkohol, og at kona så iscenesatte det som skulle se ut som selvmord.

«Det er skjerpende at overlegget startet senest fire dager i forkant av onsdag 27. mars 2013 da hun gikk til innkjøp av kaffekvern og endte med at hun – blant annet ved å plassere en ølboks og en ginflaske i bilen, samt to sigarettsneiper Per Gunnar Asheim hadde røkt utenfor bilen – forsøkte å få det til å se ut som han hadde begått selvmord», heter det i dommen.

Videre finner retten det skjerpende at hun involverte ett av barna i kjøpet av en bensinkanne som hun fylte med diesel og brukte til å tenne på bilen ektemannen satt i.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus