Diesen: – IS kan ikke beseires fra lufta

<p>Sverre Diesen, her fotografert på sin siste pressekonferanse som forsvarssjef i 2009. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix</p>
Sverre Diesen, her fotografert på sin siste pressekonferanse som forsvarssjef i 2009. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Luftkrigen mot IS er ikke nok. Ekstremistgruppa må overvinnes med bakkestyrker etter samme modell som i Afghanistan, mener tidligere forsvarssjef Sverre Diesen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– En fullstendig seier over IS og stabilisering av konfliktområdene i Irak og Syria vil kreve like stor innsats som i Afghanistan. Man kan gå inn på bakken og fordrive dem fra områdene de kontrollerer i både Syria og Irak, sier Diesen til Klassekampen.

Han advarer politikerne mot å tro at krigen mot ekstremistene kan vinnes fra lufta. Diesen tror ikke at Norge eller Vesten er åpne for en bakkeoperasjon nå, men tror situasjonen kan endre seg.

– Vestens dilemma er at vi har valget mellom å leve med belastningen det medfører å ha disse ustabile statene, med flyktningstrøm og terrorfare i våre egne land, eller å ta belastningen med å intervenere og gå inn i et langvarig stabiliseringsoppdrag. I øyeblikket har vi valgt det første, men terrortrusselen og flyktningkrisen kan bli så ekstreme at behovet for å gripe inn blir sett på som det minste av to onder, sier Diesen.

De siste ukene har stadig flere land sluttet seg til den pågående luftkrigen mot IS. Norge er foreløpig ikke bedt om å bidra, men forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) har uttalt at en eventuell forespørsel vil bli vurdert.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus