Meny

Tajik vil ha hijabforbud i barneskolen

VIL FORBY: Arbeiderpartiets nestleder Hadia Tajik mener at hijab bør forbys på norske barneskoler. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ap-nestleder Hadia Tajik kaller bruk av hijab for «seksualisering av barn» og mener hodeplagget bør forbys på norske barneskoler.

Det sier Tajik i et intervju med Aftenposten.

– Ja, jeg vil si det, fordi det er seksualisering av unger, sier Tajik om hvorvidt hijab bør forbys, før hun legger til at standpunktet er utfordrende i Norge «fordi vi ikke pleier å regulere folks klesplagg eller hvordan man pleier å framstå».

– Men å seksualisere unger mener jeg er uakseptabelt, enten det er hijab eller andre ting man måtte bruke, sier hun i TV-intervjuet.

Ifølge Aftenposten har det vært svært delte meninger i Arbeiderpartiet om forbud mot hijab og nikab. På landsmøtet i 2013 vedtok partiet et forbud mot bruk av religiøse hodeplagg innenfor enkelte offentlige myndighetsroller, mer konkret politi, påtalemakt og dommere.

Ikke diskutert i partiet

– Et forbud mot hijab i barneskolen er mitt standpunkt, og ikke noe partiet har diskutert, sier hun.

Til NTB sier Tajik at hun har fått mange reaksjoner.

– Jeg har svart på om det bør være lov å bruke hijab på barneskolen. Jeg mener nei. Ikke fordi det er et religiøst plagg, men fordi det er et plagg som bidrar til seksualisering. Hele hensikten bak det er at kvinner skal dekke til sin skjønnhet. Barn skal slippe å forholde seg til plagg som enten har som formål å fremheve eller dekke til skjønnhet. Hijab er et slikt plagg.

Tajik sier det er mange måter å håndtere saken på.

– Først og fremst tror jeg det handler om å sikre at rektorer opplever at de har ryggdekning for å ta dette opp, og å formidle at barn ikke skal fremstilles som seksuelt attraktive for voksne, fremholder hun.

Fritt fram på ungdomsskolen

Ap-nestlederen understreker at ting er annerledes på ungdomsskolen.

– Eldre elever kler seg på så mange måter, de eksperimenterer med sminke og mote. Det er ingen grunn til at ikke muslimske ungdommer også skal kunne eksperimentere med «voksenspråket» når det gjelder klær, når alle andre ungdommer gjør det. Ungdomsskoleelever kan dessuten konfirmere seg, eller konvertere. Da må de kunne også kle seg som de vil, sier hun.

– Så har jeg respekt for at noen mener det er forskjellige grunner til å bruke hijab. Men hos barn legger jeg vekt på at det også er seksualisering. Vi kan ikke resonnere det bort, sier Hadia Tajik.

– Hva voksne kvinner gjør må de velge selv, og vi må sikre dem muligheten til å reelt ta frie valg, enten de velger å ta hijaben på eller hijaben av. Hva barn gjør – på skolen – det er derimot noe vi avgjør i fellesskap.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus