23-åring som venter barn med 14-åring blir etterforsket

Storskog grensekontrollsted utenfor Kirkenes, der den unge familien krysset grensen for et par uker siden.
Storskog grensekontrollsted utenfor Kirkenes, der den unge familien krysset grensen for et par uker siden. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Politiet i Øst-Finnmark snur og har likevel bestemt seg for å etterforske saken der en 14 år gammel syrisk jente venter sitt andre barn med en 23 år gammel landsmann, melder NRK.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Saken er oppdatert etter at det først ble meldt om at 23-åringen ikke ville bli straffet

Den 14 år gamle jenta fra Syria kom til Kirkenes for snart to uker siden og søkte asyl. Med seg hadde hun sin 18 måneder gamle sønn og sin ektemann på 23 år.

Politiadvokat Jens Bernhard Herstad i Østfinnmark politidistrikt sier de nå likevel velger å følge opp saken.

– Vi har endret synspunkt underveis. Det er på grunn av de opplysningene som nå foreligger. Vi vil følge den opp som en straffesak i tillegg til at det blir gitt oppfølging fra andre etater, sier Herstad til NRK.

Politiet etterforsker nå saken som samleie med barn under 14 år med graviditet som resultat. De etterforsker også om det er tvangsekteskap inne i bildet.

Støtteapparat

Ingen er siktet i saken, men mannen har status som mistenkt. Etter norsk lov er 14-åringen utsatt for seksuelt misbruk.

– Selv om det er en handling som er begått i utlandet av en utlending, åpner norsk straffelov for at den etterforskes også i Norge, sier politimester Ellen Katrine Hætta til kanalen.

Paret har opphold på et asylmottak sør i Norge og der vil det bli gitt oppfølging samtidig som etterforskningen pågår.

Det var under en inspeksjon fredag forrige uke at fylkeslegen i Finnmark ble kjent med at jenta var gravid og allerede hadde et barn på 18 måneder.

Verken politiet, UDI eller Hero, som driver transittmottaket i Kirkenes, reagerte på jentas unge alder da hun kom til Norge. Først da andre i mottaket slo alarm, ble barnevernet koblet inn.

Bakgrunn: Gravid jente (14) søkte asyl i Norge med mann - ingen reagerte

Barnebrud

Plan International Norge reagerer sterkt på at det gikk så lang tid før noen reagerte.

– Vår erfaring er at barneekteskap øker under kriser. Mange foreldre tror de gir jentene en tryggere framtid ved å gifte dem bort tidlig, når de lever under utrygge forhold som flyktninger ofte gjør, sier kommunikasjonssjef Siv Meisingseth.

– Likevel, her i Norge kan vi ikke forskjellsbehandle jenter – uansett bakgrunn. Vi vet at barneekteskap ofte fører til at jenter avslutter skolegangen og utsettes for vold, overgrep, isolasjon og risikofylte barnefødsler, sier hun.

Stortingsrepresentant Karin Andersen (SV) kritiserer også mottaksapparatet.

– Hun er et barn, hun har allerede et barn og ett til i magen. At politiet og mottaket ikke varslet øyeblikkelig til barnevernet og at de ikke grep inn øyeblikkelig, er veldig kritikkverdig, sier hun til NTB.

– Uansett er det norsk lov som gjelder i Norge, og hun og barna må beskyttes til hun er gammel nok til å ta bestemmelser selv, sier Andersen.

Må akseptere barneekteskap

Sosialantropolog Unni Wikan regner med at det vil bli flere saker i tiden framover hvor norske myndigheter vil stå ovenfor et dilemma om hvordan en skal håndtere asylsøkere som er barnebruder.

– Norge må langt på vei akseptere at mindreårige flyktningjenter er gift og får barn, sier Wikan til NRK.

Sosialantropologen forsvarer ikke at unge jenter blir giftet bort, men mener jenta kan bli hardere rammet dersom myndighetene griper inn og avbryter ekteskapet.

– Etter sedvaneloven og ifølge islam tilhører barna fars familie. Generelt er skilsmisse ikke sett på med gode øyne. Så hvis jenta har det bra i ekteskapet, bør norske myndigheter støtte opp om familien – selv om hun er en barnebrud.

Wikan understreker at det er annerledes dersom jenta blir utsatt for vold.

Les også: Tre av fire jenter i Bangladesh giftes bort som barn

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus