Hodeskalle i Bergen er 9.000 år gammel

Politiet sperret av et større område da hodeskallen ble funnet ved Kyrkjetangen på Bønes tidligere i år.
Politiet sperret av et større område da hodeskallen ble funnet ved Kyrkjetangen på Bønes tidligere i år. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

En hodeskalle som tidligere i år ble funnet på Bønes i Bergen, viser seg å være 8.500 til 9.000 år gammel. Det gjør den til et av de eldste funnene av menneskeskjelett her i landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da hodeskallen ble funnet av en turgåer ved Kyrkjetangen i mai i år, sendte politiet krimteknikere til stedet og sperret av et større område. Det ble imidlertid etter hvert klart at det ikke dreide seg om en nylig avdød person, men en som døde for svært lenge siden.

Universitetsmuseet i Bergen har utført en dateringsprøve, som nå viser at skallen er fra eldre steinalder. Foreløpige analyser tyder på at levningene er fra en godt voksen person, sannsynligvis en mann.

«I tillegg viser isotopanalyser at dette mennesket har levd hovedsakelig av sjøpattedyr og i mindre grad av fisk og skalldyr. I denne perioden levde menneskene på Vestlandet av jakt og fiske, de flyttet fra sted til sted og de bodde for det meste langs kysten», skriver museet.

Foreløpige analyser tyder på hodeskallen er fra en godt voksen mann som levde for cirka 8.500-9.000 år siden. Foto: Uib / NTB scanpix
Foreløpige analyser tyder på hodeskallen er fra en godt voksen mann som levde for cirka 8.500-9.000 år siden. Foto: Uib / NTB scanpix

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus