Organisasjoner raser mot Norges klimaforhandlere

LO-nestleder Hans Christian Gabrielsen er blant dem som reagerer på et nytt forslag fra de norske klimaforhandlerne i Paris.
LO-nestleder Hans Christian Gabrielsen er blant dem som reagerer på et nytt forslag fra de norske klimaforhandlerne i Paris. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Flere organisasjoner som følger klimatoppmøtet i Paris er i harnisk etter at norske forhandlere foreslo å droppe punkter om menneskerettigheter fra klimaavtalens formålsparagraf.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge VG er det brutt ut en åpen krangel mellom den norske delegasjonen og representanter for organisasjonene. Norges delegasjonsleder Aslak Brun bekrefter at temperaturen var høy da forhandlerne møtte flere norske observatører onsdag.

– Ja, vi har fått kritikk fra sivilsamfunnet. Men vi mener at et formål skal være kort og konsist, at det skal være togradersmålet og tilpasninger til klimaendringer, sier Brun til VG.

Enkelt forklart: Dette må du vite om klimatoppmøtet i Paris

LO, Naturvernforbundet og Regnskogfondet er blant organisasjonene som reagerer etter at Norge har foreslått å fjerne punktet om menneskerettigheter, herunder likestilling og rettigheter for urfolk og arbeidstakere.

– Jeg lurer på hva Norge driver med. Det er oppsiktsvekkende og et stort tilbakeslag for det sivile samfunnet, sier nestleder Silje Lundberg i Naturvernforbundet til Dagsavisen.

– Det er helt uakseptabelt hvis vi, av alle, sørger for at punktet om menneskerettigheter, likestilling, rettferdig omstilling og urfolksrettigheter forsvinner ut av den bindende delen av klimaavtalen, sier LO-nestleder Hans Christian Gabrielsen til samme avis.

Les også:

Klima i Norge 2100: Regn, skred og flom

Advarsler og løfter i Paris

Paven: Verden nær selvmord uten klimaenighet

Historiens største samling av statsledere på en enkelt dag

Toppmøte for å redde klimaet starter i Paris

Obama: USA erkjenner ansvar for klimaproblemet

Verdens ledere lover investeringer i ren energi

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus