Deichman får leietakere i Bjørvika

Satser videre på bibliotek i Bjørvika, men vil leie ut store deler av bygget. Se video.

Opp mot 7.500 kvadratmeter av bygget til Deichmanske hovedbibliotek skal leies ut til andre aktører. Bygget får en kostnadsramme på 2,47 milliarder kroner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Byregjeringen foreslår å legge 388 millioner kroner på bordet for å igangsette byggingen av et nytt hovedbibliotek i Bjørvika. I den summen ligger det 5 millioner inne til innredning av kinosal, sier byrådsleder Raymond Johansen (Ap).

Kostnadsrammen på bygget blir på 2,47 millioner kroner, og nærings- og eiendomsbyråd Geir Lippestad (Ap) blir ansvarlig byråd for prosjektet.

Leier ut

– Byrådet vil be bystyret om fullmakt til utleie av 7.500 kvadratmeter til aktører som naturlig kan høre hjemme i et moderne kunnskapsmiljø, sier byrådsleder Raymond Johansen (Ap).

Biblioteket skal disponere den øvrige delen av arealet, som til sammen er på 20.000 kvadratmeter.

– Leietakerne vil vi komme tilbake til. Et eksempel vil kunne være bibliotekutdanningen ved Høyskolen i Oslo og Akershus. De skal være relevante til formålet, understreker Johansen.

– Forsvarlig økonomisk politikk

– Oslo er Europas raskest voksende hovedstad. Den veksten må planlegges for. Ansvarlig økonomisk politikk er en forutsetning for alt vi gjør for å få Oslo til å bli en grønnere, varmere og mer rettferdig by, sier Johansen.

Deichman-prosjektet i Bjørvika sto i fare for å bli skrinlagt på grunn av kostnadsoverskridelser og utsettelser.

– Det er nesten så jeg får lyst til å sitte her og juble, sier kulturbyråd Rina Mariann Hansen (Ap).

– Dyr grop

Samtidig la Raymond Johansen ikke skjul på at han er svært misfornøyd med den jobben det tidligere byrådet gjorde med planleggingen av det nye praktbiblioteket.

Han pekte på at byggekostnadene har økt fra anslåtte 1,3 milliarder kroner i 2009 til 3,1 milliarder som et konsulentselskap kom fram til fem år senere.

– 2. desember er vi her, og det er gått snart to år siden første spadetak. Det er ingen tvil om at vi ikke overtar et nøkkelklart praktbygg. Det står en dyr grop igjen som er en utfordring, sa Johansen.

Var bekymret

Geir Lippestad legger ikke skjul på at han er både stolt og glad for at det nye Deichmanske bibliotek nå blir bygget akkurat slik det ble tegnet, og at ikke en påle blir endret.

– Men jeg har den litt kjedelige jobben med å tenke på kontroll og styring, sa Lippestad og la til at det nye byrådet ble bekymret da de kom inn i byrådskontorene tidligere i høst og det første de så var et prosjekt som trenger 388 millioner kroner til før man i det hele tatt har begynt å bygge.

Han sier at 388 millioner kanskje ikke høres mye ut, men at det er nettopp det det er – «fryktelig mye penger».

– I min avdeling sitter vi med skolebygg som trenger penger, vi sitter med omsorgsboliger som trenger penger, vi sitter med barnehager som trenger penger, det er sykehjem hvor det blåser gjennom enkelte vegger. Mange trenger penger, sier Lippestad.

Likevel har Johansen og Lippestad og det nye byrådet funnet ut at de skal bruke denne summen på å igangsette prosjektet.

– Fordi det er svært viktig med et nytt bibliotek, fastslo han.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus