Planlegger nye asylmottak i Oslo:

– Malplassert og fullstendig uten tanke på konsekvensene

<p>Nobelkomitemedlem Inger-Marie Ytterhorn (Frp) reagerer kraftig på planene om å bygge asylmottak i Vestre Aker bydel i Oslo. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix</p>
Nobelkomitemedlem Inger-Marie Ytterhorn (Frp) reagerer kraftig på planene om å bygge asylmottak i Vestre Aker bydel i Oslo. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Frp-politiker og nobelkomitémedlem Inger-Marie Ytterhorn reagerer på at byrådet vil plassere et stort asylmottak i hennes nabolag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Behovet for asylmottak er stort. UDI har bedt Oslo om å finne mottaksplasser til 3000 asylsøkere. Kommunen har foreslått flere tomter for bygging av nytt asylmottak, men den eneste som UDI nå vurderer, er på Voksenjordet ved Hovseter i bydel Vestre Aker, melder Aftenposten.

Geir Lippestad (Ap), byråd for næring og eierskap, som også har ansvaret for integrering og mangfold, mener hovedstadens befolkning må forstå at diskusjonen ikke dreier seg om hvorvidt man skal ha mottak, men hva slags mottak man skal ha.

– Vi ser hvordan andre kommuner får beskjed med noen timers varsel om at det er opprettet mottak. Ved å tilby tomter og være i dialog med UDI får vi mer vi skulle ha sagt enn om UDI kun snakket med private eller statlige tomteeiere. De kan bygge mottak hvor som helst, uavhengig av hva vi ønsker, og vi har ikke mulighet til å stoppe det dersom de ønsker ett stort mottak med 3000 plasser, sier Lippestad til Aftenposten.

Les også: Venstre vil ha selvdrevne asylmottak

– Malplassert og fullstendig uten tanke på konsekvenser

Mange har reagert på at det nye rødgrønne byrådet har foreslått bygging av asylmottak på tomta som egentlig skal være regulert til grav- og urnelund. En av dem er bydelspolitiker Inger-Marie Ytterhorn fra Frp, som er mest kjent for å være en av fem medlemmer i komiteen som en gang i året utpeker vinneren av Nobels fredspris, melder DN.no.

I et innlegg på bydelsbloggen til Vestre Aker Posten skriver hun at hun frykter
konsekvenser for nærmiljøet og stor belastning for handelsstand og lokale tjenester med så mange «nye nordmenn».

Hun skriver at hun er inneforstått med at også Vestre Aker må ta sin del av jobben med å huse asylsøkere, men synes den belastningen man vil pålegge lokalmiljøet er grovt urimelig.

«En så kraftig økt belastning på et lokalmiljø som det her legges opp til, virker både malplassert og fullstendig uten tanke på konsekvensene. Oslo har 15 bydeler. 3000 delt på 15 er 200 på hver bydel. Det ville være en rimelig og rettferdig fordeling!», skriver Ytterhorn.

Mandag vedtok arbeidsutvalget i bydelen, der også Arbeiderpartiet og Miljøpartiet de Grønne er representert, en uttalelse der de gir uttrykk for å ha forståelse for den prekære situasjonen, men at de har «savnet å bli involvert når det gjelder innspill, informasjon og konsekvenser», skriver Aftenposten.

Ytterhorn sier til DN at det er sterkt udemokratisk at lokalpolitikerne ikke blir involvert.

– Det er med lokalkunnskapen en kan se hvor og hvordan asylsøkerne kan bosettes. Vi er positive til å bosette, men vi tror på mindre grupper. Fremskrittspartiet i Oslo bystyre har fremmet et forslag om at Oslo ikke skal ta imot en eneste en før vi har bosatt de to tusen som allerede sitter i mottak, sier Inger-Marie Ytterhorn.

Les også: Ap vil at asylsøkere skal bidra mer på mottakene

Mulig privat mottak på Montebello

Ikke langt unna, på Montebello i Ullern bydel, kan det også bli bygd asylmottak, melder Aftenposten. På Husebyplatået i Noreveien, like ved Montebello T-banestasjon, har private eiere og Hero inngått en intensjonsavtale med UDI om å etablere inntil tusen plasser i tre bygg som står på eiendommen. UDI opplyser til avisa at det er altfor tidlig å si om og når dette blir en realitet.

UDI leter ifølge Aftenposten også etter en operatør som kan drive mottak med cirka 140 plasser på Ila Hybelhus, som tidligere var et hospits for rusmisbrukere.

Les også: Brakkebyer og skip skal bli hastehjem for asylsøkere

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus