Hadde sønn på 18 måneder:

Gravid jente (14) søkte asyl i Norge sammen med mannen

En gravid jente kom nylig til Storskog for å søke asyl sammen med sin mann. Hun var 14 år gammel. Likevel slo ingen alarm om saken. Her Storskog grensekontrollsted utenfor Kirkenes.
En gravid jente kom nylig til Storskog for å søke asyl sammen med sin mann. Hun var 14 år gammel. Likevel slo ingen alarm om saken. Her Storskog grensekontrollsted utenfor Kirkenes. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

En gravid jente kom nylig til Storskog for å søke asyl sammen med sin mann. Hun var 14 år gammel. Likevel slo ingen alarm om saken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Verken politiet, Utlendingsdirektoratet (UDI) eller Hero slo alarm om mulig tvangsekteskap eller seksuell omgang med barn, skriver NRK.

Den 14 år gamle jenta fra Syria kom til Kirkenes for snart to uker siden. Med seg hadde hun sin 18 måneder gamle sønn og sin ektemann på 23 år. I politiets systemer ble jenta registrert som følge til 23-åringen.

Les også: Flyktningene har funnet en ny rute til Sverige

Ikke imponert

Verken politiet, UDI eller Hero, som driver transittmottaket i Kirkenes, reagerte på jentas unge alder. Først da andre i mottaket slo alarm, ble barnevernet koblet inn.

Direktør Pål Christian Bergstrøm i Bufetat region nord er ikke imponert.

– En slik spesiell sak, der vi har med en 14 år gammel gravid jente å gjøre, skal etter rutinene fanges opp, sier Bergstrøm til NRK.

Han ber nå politiet og UDI om å stramme inn rutinene for å sikre rettighetene til barn som er på flukt.

– Beklagelig

– Det er jo beklagelig at dette ikke er blitt fanget opp. Men jeg er likevel veldig glad for at man raskt fikk på plass barnevernet som tok affære. Denne saken minner om at det er viktig å ha gode rutiner og et godt samarbeid slik at slikt kan unngås i fremtiden, sier barneminister Solveig Horne (Frp) til NTB.

Hun deltok onsdag på en presseorientering sammen med tre andre statsråder, der etatene som er involvert i håndteringen av de mange asylankomstene fikk skryt for godt samarbeid.

Statsråden mener søkelyset allerede er rettet mot barns situasjon og at rettighetene blir godt ivaretatt.

– Her har det skjedd en glipp, det sier UDI som har ansvaret. Det er viktig å påse at dette blir sjekket opp og at det kommer på plass folk med barnefaglig kompetanse som kan bistå UDI i dette arbeidet, sier Horne.

Barn prioritert

Justisminister Anders Anundsen (Frp) ville ikke svare på spørsmål om denne konkrete saken.

– Jeg kan ikke kommentere en enkelttilfeller som er omtalt i mediene basert på hva mediene skriver om saken, sier han til NTB.

– Hva sier dette om hvordan barn og sårbare grupper blir ivaretatt?

– Barn og sårbare grupper er prioritert i hele kjeden, og vil også være det på Storskog, sier han.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært