Haddy N’jie utsatt for grov hets på Facebook

NETT-HAT: Tirsdag reagerte artist og programleder Haddy N'jie på en hatmelding som ble publisert på Facebook-siden hennes. Mange har reagert på hatmeldingen og roser N'jie for måten hun håndterte den på. Foto: skjermdump og NTB scanpix
NETT-HAT: Tirsdag reagerte artist og programleder Haddy N'jie på en hatmelding som ble publisert på Facebook-siden hennes. Mange har reagert på hatmeldingen og roser N'jie for måten hun håndterte den på. Foto: skjermdump og NTB scanpix

«Din frekke motbydelige halvape. Kom deg ut av landet», lød meldingen. «Folk flest er ikke troll», svarer Haddy N’jie.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Meldingen som musiker og programleder Haddy N'jie svarte på i går ettermiddag, ble publisert på hennes åpne Facebook-side i oktober.

«Denne så jeg ikke før nå. Dette er aller første gang jeg får en sånn kommentar på fb-siden min, og det bekrefter det jeg alltid har ment: folk flest er ikke troll. Jeg kjenner ikke deg, (personens navn), det er kanskje like greit, men jeg lar kommentaren din ligge her, så ser alle at du finnes», skrev 36-åringen og la ved en skjermdump av hatmeldingen.

– Står for det jeg skrev

Den rasistiske kommentaren er publisert fra en Facebook-profil med fullt navn:

«Gratulerer har du klart å ligge deg til permanent oppholdstillatelse. Hvorfor kan du ikke ta med deg familien din å flytte tilbake til Afrika. Hvorfor kan du ikke vise såpas respekt, det er ikke krig der dere kommer fra. Din frekke motbydelige halvape. Kom deg ut av landet. Jævla Nigger.»

Tirsdag kveld var VG i kontakt med 34-åringen på telefon. Han bekreftet overfor avisen at det er han som har skrevet kommentaren.

Mannen vil ikke kommentere hvorfor han skrev den, men sier til avisa at han står for det han skrev.

Les også: Dansk politiker bøtelagt for rasisme på Twitter

Hetset reporter på direktesendt-tv

Kommentaren skal være skrevet av samme mann som hetset TV 2-reporter Kadafi Zaman under et direktesendt nyhetsinnslag fra en Pegida-demonstrasjon i Oslo i januar.

Zaman sier til VG at han reagerte på det som ble skrevet om N’jie.

– Hvis dette er samme fyr som kalte meg en «muslimjævel», så er jeg ikke overrasket over at han fortsatt sprer hat, sier TV 2-reporteren til avisa.

Les mer: Kadafi Zaman ble kalt «muslim-jævel» på direkten

Advokat Jon Wessel-Aas sier til VG at det er nærliggende å vurdere innlegget på N’jies Facebook-side opp mot bestemmelsen i loven om hatefulle ytringer, den såkalte rasismeparagrafen.

Wessel-Aas har skrevet bok og holdt foredrag om juss og sosiale medier.

– Jeg tåler dette

I skrivende stund har N'jies innlegg delt nesten 2000 ganger. I kommentarfeltet under er det mange som skriver støttemeldinger og beklager at hun har blitt utsatt for noe slikt. Mange uttrykker også medynk med avsenderen, som de mener ikke må ha det godt med seg selv.

N'jie har takket for støtten på Facebook:

«Takk for gode ord, venner. Og takk for at dere holder dere for gode til å svare ham med trusler og usakligheter. Jeg tåler dette, jeg er voksen og etablert med godt nettverk. Men jeg tror denne fyren sender meldinger til fler enn meg, og kan kanskje treffe hardere blant noen som er yngre eller mer sårbare. Da håper jeg mottakeren er innom her og ser at dette ikke representerer folk flest, men bare en bitteliten, stusselig minoritet».

Les også: Sadister er i flertall blant nettroll

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus