Mer regn i vente på Vestlandet

Harald Lundekvam er ute med hundene sine i veien ved Skansen som ligner på en bekk. Han er frustrert over de små kumlokkene som ikke tar vekk vannet. Foto: Marit Hommedal (NTB scanpix)
Harald Lundekvam er ute med hundene sine i veien ved Skansen som ligner på en bekk. Han er frustrert over de små kumlokkene som ikke tar vekk vannet. Foto: Marit Hommedal (NTB scanpix)

Den kraftige nedbøren på Vestlandet har forårsaket vannfylte kjellere og stengte veier. Fredag kveld regnet det kraftig, og mer skal det bli.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det vil bli mye dårlig vær på Vestlandet i helgen, men ikke like mye nedbør som de siste 36 timene, sier vakthavende meteorolog Geir Ottar Fagerlid ved Vervarslinga på Vestlandet til NTB.

Torsdag kveld og natt til fredag kom det 85,2 millimeter nedbør i Bergen, som ble hardest rammet av uværet. På dagtid fredag var nedbøren mer beskjeden, mens det regnet jevnt og trutt særlig i Nordfjord og på Sunnmøre.

Fredag kveld måtte Vestlandet tåle mer regn, mens nedbørsmengdene blir noe mindre lørdag og søndag, opplyser Fagerlid.

Bakgrunn: Været: OBS-varsel for hele Sør-Norge

– Rens slukene

Innbyggerne i Bergen blir oppfordret til å rense renner og sluker for å unngå flere oversvømmelser, samt å rydde i hagen.

– Regnvannet kan ta med seg gjenstander som bidrar til å tette avløpssystemet. Derfor er det viktig å rydde bort ting, skrot og kvister fra hagen som lett blir tatt av vannmassene, heter det i en melding fra kommunen.

Sjekk været der du er

Det ble likevel mye å gjøre for brannvesenet natt til fredag.

– Elver og kummer har flommet over, og store vannmengder har truet med å trenge inn i hus, sa vaktkommandør hos brannvesenet i Hordaland, Arne Rikstad, til NRK.

Fredag morgen var parkeringskjelleren under kjøpesenteret Arken i Åsane stengt fordi det var 10-15 centimeter vann i parkeringskjelleren. Sivilforsvaret bisto brannvesenet med å tømme kjelleren for vann, ifølge Bergens Tidende.

Les også: Været vil svekke asylstrømmen

En sidegate i Kalvedalsveien er stengt av med sandsekker for å hindre at regnvannet renner inn. Foto: Marit Hommedal (NTB scanpix)
En sidegate i Kalvedalsveien er stengt av med sandsekker for å hindre at regnvannet renner inn. Foto: Marit Hommedal (NTB scanpix)

Jordras

Uværet rammet også veier på Vestlandet. Ved Skredestranda i Eid kommune i Sogn og Fjordane ble E39 stengt etter at store mengder vann, jord og steiner raste over veien, melder NRK.

Vegen ble besluttet stengt hele fredag, og en ny vurdering vil bli tatt klokken 9 lørdag morgen, opplyser Statens vegvesen.

Fylkesvei 609 mellom Askvoll og Førde i Sogn og Fjordane var stengt på grunn av fare for ras. Også her vil det bli tatt en ny vurdering om morgenen lørdag.

I Bergen var ett felt på fylkesvei 188 stengt på grunn av flom i Indre Sædalen.

Les også: Været man for all del må unngå

Flom og ras

Varslingstjenesten varsom.no melder at faren for flom og jordskred er på gult nivå – nivå to av fire – i Sogn og Fjordane, Møre og Romsdal og Hordaland fredag. Fra lørdag er farenivået på laveste nivå.

Også i Rogaland og Sør-Trøndelag ligger faren for jordras på nivå to fredag, men på nivå en fra lørdag.

Les også: Klima i Norge 2100: Regn, skred og flom

Høy vannstand

Meteorologisk institutt sendte ut OBS-varsel om mye nedbør i Hordaland, Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal fredag. Gjennom hele helgen ventes høy vannstand på Vestlandet og i Trøndelag, mens det lørdag ventes høy vannstand i Nord-Norge.

Meteorologene avsluttet imidlertid sin overvåking av Troms og Finnmark etter flo fredag.

Les også: Nye arter kommer med varme havstrømmer

Personvernpolicy