Tranby-saken: – Bare jeg og Gud vet sannheten

Enken etter Per Gunnar Asheim er i Borgarting lagmannsrett kjent skyldig i overlagt drap på ektemannen. Aktor Trude Elisabeth Sparre ber om lovens strengeste straff, 21 års fengsel, for den 54 år gamle kvinnen. Foto: Vidar Ruud (NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den drapsdømte enken etter Per Gunnar Asheim (57) fikk det siste ordet da Tranby-saken ble avsluttet etter syv uker i Borgarting lagmannsrett fredag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter å ha ligget over bordet med hodet mellom armene i store deler av de tre timene det tok aktorer, forsvarere og bistandsadvokater å holde sine prosedyrer, reiste hun seg på spørsmål fra lagdommer Agnar A. Nilsen jr. og inntok vitneboksen.

– Bare jeg og Gud vet hva som har skjedd. Jeg klarer å stå, men bare la meg si to ting: Jeg har ikke drept Per Gunnar Asheim, og jeg har ikke utsatt mine egne barn for fysisk vold. Takk, sa den 54 år gamle kvinnen klart og tydelig.

Den 57 år gamle Frontline-direktøren ble funnet død i konas utbrente bil på en parkeringsplass på Tranby i Lier påsken 2013.

Saken har gått for retten i til sammen 13 uker. Først seks uker i Drammen tingrett i vår. Der ble enken frikjent for drap, men Riksadvokaten anket frifinnelsen til lagmannsretten.

Det er ventet at dommen vil foreligge om en ukes tid.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Tranby-saken: Enken kjent skyldig i overlagt drap

21 år

Som i Drammen tingrett, la aktor ned påstand om 21 års fengsel for enken som er kjent skyldig i å ha drept sin mann med overlegg på Tranby i Lier.

Statsadvokat Trude Elisabeth Sparre la til at 1.005 dager skal trekkes fra i utholdt varetekt, hvorav åtte uker i isolasjon.

– Det er ingen formildende omstendigheter i denne saken og ingen tilståelsesrabatt. I tingretten kom hun med en delvis erkjennelse i forhold til mishandlingen av barna, men retten kom til at den var så forbeholden at de ikke tilla det vekt, sa Sparre i sin straffeutmålingsprosedyre.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Aktor la også ned påstand om at tiltalte fradømmes retten til forsikringsytelser, men ikke idømmes sakskostnader, mens bistandsadvokatene mente de seks barna i familien tilkjennes til sammen rundt 2 millioner kroner i oppreisning og erstatning.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Nektet drap, men innrømmet delvis skyld

Hjertesukk fra forsvaret

Forsvarer Anders Westeng ba retten blant annet se på avdødes egne forklaringer fra mars 2012.

– Han forteller om et samliv over 29 år som ble ordentlig vanskelig først de siste årene. Det var ikke en engel på den ene siden og en demon på den andre. Dette er et par som har fått seks barn sammen, sa han.

Westeng startet sin prosedyre med det han kalte et hjertesukk.

– Dette er åpenbart en sak som fortsatt utløser mye følelser hos mange mennesker, det er mye uenighet og det er en sak med høy temperatur. Hun som ligger over bordet ved siden av meg er helt ukjørt, naturlig nok. Jeg ber dere huske nyansene og vise litt edruelighet i bevisvurderingene, sa han.

Les også: Aktor i Tranby-saken: – Hun lyver hele tiden

– Håpløse sammen

Det er blitt ført en lang rekke vitner, og det er spilt av flere lydopptak i retten, blant annet av krangler mellom tiltalte og avdøde. Alt i alt er det 60 timer med opptak i denne saken.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Felles for dem er at de er helt forferdelige å høre på. Det er barn til stede som er blitt utsatt for situasjoner de ikke skulle vært i. Men det er viktig å merke seg at det er minst to voksenpersoner der når opptakene blir gjort, volsenpersone som skulle ha avverget dette. Den ene er død, den andre er her og må ta ansvar for det, sa forvareren.

Advokaten trakk også frem at noen av barna har sagt i dommeravhør at foreldrene var snille og gode hver for seg, men håpløse sammen.

Bakgrunn: Tranby-fri­fin­nelse blir anket