Religiøse og politiske symboler må bort før asylsøkerne kommer

UDI krever at korset må bort fra norske leirsteder, hvis ikke blir de ikke godkjent som asylmottak.
UDI krever at korset må bort fra norske leirsteder, hvis ikke blir de ikke godkjent som asylmottak. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Korset må bort før kristne leirsteder skal bli godkjent som asylmottak. Heller ikke Islamic Cultural Centre får bidra med overnattingsplasser. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere kristne leirsteder ønsker nå å bli asylmottak, men UDI krever at de fjerner alle kristne symboler først, det skriver Dagen.

– Dette står i retningslinjene fra UDI, og det er bestemt av Det Norske Misjonsselskapet at vi skal følge dette pålegget, forteller daglig leder Rakel Elverum på Tømmerneset leirsted, som er et av stedene som nå må fjerne symboler, til Dagen.

Elverum sier stedet ikke trenger kristne symboler for at man skal kunne utføre kristne handlinger.

– Det er i dette tilfellet snakk om å ta vare på mennesker i nød, svarer den daglige lederen.

Les også: UDI dropper krav til brannsikring i akutte asylmottak

Kommunikasjonssjef i Det norske Misjonsselskapet, Sigurd Egeland, sier det er viktigere for organisasjonen å vise kristen nestekjærlighet overfører mennesker i nød enn å holde fast på de kristne symbolene.

– Dette er også i tråd med hvordan vi driver vårt bistandsarbeid i utlandet, sier Egeland til Dagen.

I september forklarte direktør i UDI, Froda Forfang, til NRK at reglementet er klart på at et asylmottak må være politisk og religiøst nøytralt.

Den gang var det Islamic Cultural Centre som ikke fikk bidra med overnattingsplasser som en midlertidig løsning.

– De som står bak et mottakstilbud kan gjerne ha en verdimessig forankring, også politisk eller religiøs. Vi kunne brukt Frelsesarmeen eller Kirkens bymisjon for den saks skyld. Men selve mottakstilbudet må være nøytralt, sa Forfang til statskanalen.

I en epost til NRK la UDI til at det i dette tilfellet var snakk om et religiøst bygg, og at direktoratet derfor ikke anså tilbudet som religionsnøytralt.

Les også: Dette bildet har truffet en nerve på sosiale medier

Les også: Asylbaroner mener UDI tilbyr husmannskontrakter

Personvernpolicy