Meny

Åtte menn døde etter feilbehandling for kreft i kjønnsorganer

89 menn får erstatning etter at Norske pasientskadeerstatning har avdekket feilbehandling. Illustrasjon: Colourbox.com

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Dette er en tragedie for disse mennene og deres pårørende. Dette er feil som ikke skulle skjedd, sier Norske pasientskadeerstatning (NPE).

De fire siste årene har Norske pasientskadeerstatning gitt medhold i 89 saker der menn har blitt feilbehandlet etter kreft i kjønnorganene, det opplyser etaten som behandler erstatningskrav fra norske pasienter.

I tillegg til de åtte mennene som er døde, har 85 motatt feilbehandling. 25 av de mennene har fått en forverret prognose av sykdommen, som følge av feilbehandlingen.

– Vi vet at hvis disse mennene hadde fått stilt riktig diagnose og fått riktig behandling tidligere, hadde de hatt en bedre sjanse til å bli friske, sier avdelingsdirektør i NPE, Anne-Mette Gulaker, i en pressemelding.

78 av sakene gjelder prostatakreft. De andre krefttypene er kreft i testikler og i penis.

– Utilstrekkelige undersøkelser og manglende evne til å følge opp symptomer på disse krefttypene, fører i mange tilfeller til at kreftdiagnoser dessverre blir stilt for sent. Resultatet for disse mennene blir et forlenget sykdomsforløp og i noen tilfeller forkortet levetid, sier Gulaker.

Les også: Bruker hunder i kampen mot prostatakreft

Svikt i diagnotistikken

I nesten tre fjerdedeler av sakene har det vært svikt i diagnoistikken. Her har NPE avdekket mangelfull oppfølging og mangel på henvisning videre. I 24 prosent av sakene gjelder svikt i behandlingen. I tillegg har det blitt avdekket feiltolkning av prøvesvar eller mangelfulle undersøkelser.

NPE mener tilfellene kunne vært unngått med bedre rutiner.

Les også: Kreftprøver ble byttet om - opererte feil mann

Utbetalt 36 millioner

I de 89 sakene har det blitt utbetalt nesten 36 millioner kroner i erstatning, men det gjenstår ennå utbetaling i noen av sakene.

Snittalderen på mennene i sakene var 60 år, den yngste 26.

Les også: Slik behandles prostatakreft

Prostatakreft

  • Prostatakreft er kreft som oppstår i blærehalskjertelen eller prostata, som sitter like under urinblæren hos menn.
  • Sykdommen rammer primært eldre menn og har økt i takt med antallet eldre i befolkningen.
  • 4.836 norske menn fikk prostatakreft i 2013, 988 av dem døde.
  • Denne krefformen er den som rammer flest menn og flest totalt i Norge. Prostatakreft sto for om lag én av seks nye krefttilfeller i 2013.
  • Om lag én av åtte menn vil få påvist prostatakreft i sin levetid


(Kilde: Kreftregisteret)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus