Meny

Værgudene åpner adventshelgen med storm

På Ekeberg i Oslo var det underkjølt regn tidligere denne uken. Neste uke kan det også bli glatte veier på Sørlandet, men det er opprinnelig meldt om varmt vær. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ved inngangen til årets første adventshelg kan Vestlandet få opp mot 170 millimeter regn, og neste uke blir det mildvær over hele Norge.

Torsdag kveld er det ventet storm og fare for flom, stormflo og jordskred på Vestlandet. Grunnet et lavtrykk, som bringer med seg veldig fuktig luft på sin vei mot Island, vil uværet kunne by på 170 millimeter regn fram til fredag kveld.

– Fredag bli helt klart den mest spektakulære værdagen den kommende uken, sier meteorolog i StormGeo, Stig-Arild Fagerli til NTB.

Høy vannstand

Meteorologisk institutt beregner høy vannstand – mellom 50 og 60 centimeter over normalen – fra Harstad og nordover og østover til grensen mot Russland. Grunnet stormflo-varselet har instituttet meldt om økt overvåking av værsituasjonen.

Over helgen vil Østlandet bli skånet for de store nedbørsmengdene en stund, selv om det blir varmt, med en temperatur på rundt 10 grader i lavlandet i Sør-Norge.

Det blir vestlig kuling langs kysten, helt fra svenskegrensa og opp til Tromsø og videre til Vest-Finnmark, kommende uke.

Snø til fjells – og i lavlandet

I helgen kan store mengder nedbør, oversvømmelse og kraftig vind kan gi vanskelige kjøreforhold i fjellet, melder Storm.

Men minusgrader i høyfjellet den siste tiden har velsignet skianleggene, og Hemsedal, Trysil og Hafjell melder om anlegg som står klare til alpinsesongen. I hovedstaden har en kald november sørget for at også Tryvann og Varingskollen åpner fredag.

Og snø kan det bli mer av. Særlig i vestlandsfjellene vil det kunne falle en del snø, samt flere steder i lavlandet i Sør-Norge, også langs kysten.

– Det er en sjanse for at det kan bli snø i lavlandet og indre Østlandet tidlig neste uke, sier Fagerli.

Glatte veier

På Østlandet har det vært speilglatte veier de siste dagene, og faren er ikke over:

– Etter fredag er det meldt rolig vær, og vestavinden minker sjansen for at det fryser om nettene. I perioder vil det likevel komme forbigående nedbør på Østlandet som gjør at det fortsatt kan bli glatte veier – men det er vanskelig å si hvilke dager det gjelder, sier han.

På Vestlandet vil nattefrosten holdes borte av skydekket, spesielt i lavlandet. (©NTB)

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus