Færre asylsøkere over Storskog

Asylsøkere i Vestleiren, ankomstsenteret for flyktninger i Kirkenes. Hit sendes flyktninger, som passerer den norsk-russiske grensen på Storskog. Foto: Cornelius Poppe (NTB scanpix)
Asylsøkere i Vestleiren, ankomstsenteret for flyktninger i Kirkenes. Hit sendes flyktninger, som passerer den norsk-russiske grensen på Storskog. Foto: Cornelius Poppe (NTB scanpix)

Onsdag kom det 48 asylsøkere til Norge via Storskog, opplyser politiet i Øst-Finnmark til NTB. Dermed har det kommet 110 asylsøkere via Russland de første tre dagene denne uken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De siste ukene har det daglig kommet mellom 100 og 200 asylsøkere via Russland. Men de siste dagene har tallene gått betraktelig ned.

– Vi har sett en nedgang i hele landet. Men det er for tidlig å konkludere om dette er en trend, sier Ellen Katrine Hætta, politimester i Øst-Finnmark politidistrikt til NTB.

Til og med søndag er det kommet vel 29.000 asylsøkere til Norge i år. Omkring 5.000 av disse er kommet over Storskog.

Les også: Vurderer å stramme inn til minimumskrav

I forrige uke registrerte Utlendingsdirektoratet 2.108 asylsøknader, rundt 400 færre enn uken før.

Torsdag morgen innfører Norge en skjerpet grensekontroll. Grensekontrollen innføres på alle ferger fra Sverige, Danmark og Tyskland, samt på alle innfartsveiene til landet.

Politidirektoratet understreket onsdag ettermiddag at alle som skal søke asyl i Norge, enten må befinne seg i Norge eller på en norsk grense.

Les også: To av tre sier nei til flere flyktninger

Asylsøkere uten gyldige reisedokumenter, og eventuelt visum, skal stoppes før ombordstigning på ferjer og båter til Norge. Det er straffbart å ta med visumpliktige utlendinger uten pass og visum til Norge.

Inntil videre er det ikke pass- og visumkontroller på busser og tog, men det kan endre seg, ifølge justisminister Anders Anundsen (Frp).

– Foreløpig ligger det ikke inne i kontrollregimet som vi nå legger opp til, men vi er klare til å iverksette dette hvis det blir behov for det, sier han.

Les også: Russland åpen for å ta tilbake flyktninger

Personvernpolicy