182 antatte selvmord i trafikken på ti år

Artikkelen fortsetter under annonsen

De siste ti årene har politiet unnlatt å varsle Vegvesenet om 78 dødsulykker på veiene fordi de tror det dreier seg om selvmord. Vegvesenet mener ytterligere 104 ulykker er i samme kategori.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

NRK har laget en oversikt over de til sammen 182 trafikkdødsfallene som er eller mistenkes å være selvmord.

– Tallet er skremmende høyt. Vi har mye å hente på å forebygge på alle nivå og vi må gjøre det over tid, sier generalsekretær Tove Gundersen i Rådet for psykisk helse.

Selvmord regnes ikke som dødsulykker og skal derfor ut av den offisielle dødsulykkestatistikken. I Sverige har de en egen kommisjon som undersøker disse sakene, og selvmord på veien er tatt inn i den såkalte nullvisjonen.

– Du må vite om problemet, og størrelsen på det, for å forebygge, sier Anna-Lena Andersson i det svenske Trafikverket.

I Norge er det stor forskjell på hvordan selvmord eller antatte selvmord i trafikken etterforskes, forteller leder Sverre Bromander i Politijuristene.

Noen steder prioriteres de altfor lavt, og med fordel kunne det vært gjort en mye grundigere etterforskning, sier Bromander. Han tror omtale og straff kan virke forebyggende og viser blant annet til saker der den som har forsøkt å ta sitt eget liv har endt opp med å skade eller ta livet av andre.