Eksperter kritiserer NRKs bruk av private nakenbilder

ANONYME UNGDOMMER: NRK brukte nakenbilder sendt via snapchat-programmet på mobiler.
ANONYME UNGDOMMER: NRK brukte nakenbilder sendt via snapchat-programmet på mobiler. Foto: Marianne Løvland / NTB scanpix

Jusseksperter er kritiske til at NRK bruker ekte nakenbilder av ungdom for å illustrere nettartikkel.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kanalen selv mener det er nødvendig og at bildene er godt sladdet.

– Jeg mener det er opplagt at NRK ikke skulle brukt disse bildene, og at de bidrar til at problemet forsterkes for dem som er rammet, sier direktør i IKT-Norge Torgeir Waterhouse til fagbladet Journalisten.

Onsdag publiserte NRK en nettartikkel om deling av nakenbilder på Snapchat blant ungdommer fra 13 til 15 år.

Artikkelen er illustrert med foto av flere nakenbilder av unge personer. Ifølge Journalisten står fortsatt enkelte av de publiserte bildene med stedsnavn som tekst i original-snap. Bildene er også tilsynelatende innhentet som ekte Snapchat-bilder, og det fremstår ikke som NRK har samtykket til fotografering eller republisering, skriver avisa.

Sladdet

Ansvarlig redaksjonssjef Vegard Woll i NRK Trøndelag sier NRK ikke kjenner de avbildedes identitet, siden de er anonyme på Snapchat. Han mener ansiktene til ungdommene på bildene er sladdet for å unngå identifisering og de ikke kan se at det vil være mulig å finne ut hvem som er avbildet. Han tilføyer at NRK mener det generelt er viktig å dokumentere det de formidler ikke bare med tekst men også med foto. Det gjelder også denne nyhetssaken.

Men ifølge Waterhouse er flere av bildene fortsatt identifiserbare. Blant annet fordi pikselleringen er utilstrekkelig eller fraværende, og vil gjøre det mulig for familiemedlemmer og andre nærstående å gjenkjenne personen.

De unge har selv lagt ut bilder på Snapchat. Redaksjonen har ikke vurderte å bruke illustrasjonsbilder som ikke var hentet fra dette nettstedet. Det svarer Wolls overordnede, redaksjonssjef Merete Verstad i NRK Trøndelag, på spørsmålet om ikke bildebruken er gjenkjennbar for dem som er avbildet.

Sensitive personopplysninger

Sara Eline Grønvold, daglig leder i Juridisk rådgivning for kvinner, mener NRK helt klart sprer andres sensitive personopplysninger uten form for samtykke fra den avbildede personen.

Advokat Jon Wessel-Aas kan ikke kommentere denne saken, men sier til Journalisten at publisering av bilder blant annet av personer i private omstendigheter krever deres samtykke.

Personvernpolicy